#LegalQuestions: Отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

На сьогодні інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав), є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених законодавством.

Так, інформація з Державного реєстру прав надається виключно за допомогою програмних засобів ведення такого реєстру у паперовій або електронній формі.

Щодо паперової форми отримання такої інформації слід зауважити, що вона надається державним реєстратором прав на нерухоме майно, уповноваженою особою центру надання адміністративних послуг або помічником нотаріуса на аркушах паперу форматом А4 (210 х 297 міліметрів) без використання спеціальних бланків, проставлення підпису та/або печатки.

Слід нагадати, що наданню інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі передує справляння в повному обсязі адміністративного збору.

За отримання інформації з Державного реєстру прав в паперовій формі справляється адміністративний збір у розмірі 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (60,00 грн.).

У разі обрання особою варіанта отримання інформації з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права в цілому щодо суб’єкта речового права, обтяження адміністративний збір справляється в установленому законом розмірі з розрахунку за кожні 25 сторінок інформації.

Однак, в останні роки, найбільш поширеною стає саме електронна форма отримання інформації з Державного реєстру прав.

Так, для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права може бути надана в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України (http://online.minjust.gov.ua/rrp/), за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи.

Плата за отримання інформації з Державного реєстру прав в електронній формі складає 0,0125 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (30 грн.).

Пошук відомостей про зареєстровані речові права здійснюється за одним або декількома з таких ідентифікаторів:

1. Щодо об’єкта нерухомого майна:

— реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна;

— кадастровий номер земельної ділянки;

— адреса об’єкта нерухомого майна;

2. Щодо суб’єкта речового права, обтяження — фізичної особи:

— прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові;

— номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

— номер та за наявності серія документа, що посвідчує таку особу;

— реєстраційний номер облікової картки платника податків;

3. Щодо суб’єкта речового права, обтяження — юридичної особи:

— повне найменування юридичної особи;

— ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ.

За зазначеними особою параметрами пошуку щодо об’єкта нерухомого майна надаються відомості про зареєстровані речові права щодо такого об’єкта нерухомого майна.

Інформація про зареєстровані права та їх обтяження, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав, має однакову юридичну силу та використовується відповідно до законодавства.

Слід зауважити, що законодавство визначає, що інформація з Державного реєстру прав надається шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав за суб’єктом права чи за об’єктом нерухомого майна в електронній формі для:

— посадових осіб органів державної влади;

— органів місцевого самоврядування;

— судів;

— органів Національної поліції;

— органів прокуратури, органів Служби безпеки України;

— Національного банку України;

— Національного антикорупційного бюро України;

— Національного агентства з питань запобігання корупції;

— приватних виконавців, адвокатів, нотаріусів.

Інформація у зазначених випадках надається у зв’язку із здійсненням такими органами/особами повноважень, визначених законом та за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1127, також затверджено Порядок доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Крім того, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, під час здійснення верифікації та моніторингу державних виплат безоплатно отримує відомості з Державного реєстру прав в електронній формі у форматі бази даних, витягу та/або в іншій формі на підставі договорів про обмін інформацією, укладених з технічним адміністратором.

Доступ таких користувачів до Державного реєстру прав надається (припиняється) на підставі договору, укладеного з технічним адміністратором Реєстру — ДП «Національні інформаційні системи».