#ЦікавеПроВишиванку: Вишиванка, як феномен українського етносу

Вже завтра, 20 травня 2021 року, відбудеться одне з найкрасивіших свят – День вишиванки!

Тож, нагадуючи Вам про наш челендж «#ЦікавеПроВишиванку», звертаємо Вашу увагу, що 20.05.2021 року з 09:00 до 12:00 на офіційній сторінці Південно – Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції  (м. Дніпро) у Фейсбук буде відкрито доступ до онлайн тестування. Переможцем буде особа, яка першою відповість на всі питання онлайн тесту вірно.

А тим часом ми рушаймо далі цікавими фактами про вишиванку.

Не є секретом той факт, що вишиванка є символом української державності.

Більш того, вишиванка, як мультифункціональний вид мистецтва українського етносу посідає чільне місце у загальній естетичній картині української державності, як устрою усього матеріального і духовного буття цілого народу. Оскільки, саме державності притаманна така ознака, як міжнародне визнання держави та, як наслідок, її міжнародна правова ідентифікація.

Тож, українська вишиванка знайшла своє відображення і у монетах. Саме «Українська вишиванка» є пам’ятною монетою номіналом 5 гривень, яка була випущена Національним банком України, та присвячена українській вишиванці, яка своєю орнаментикою і кольоровою гамою відтворює традиції вишивання в кожному регіоні України. Монету було введено в обіг 20 серпня 2013 року. Вона належить до серії «Українська спадщина». Авторами «Української вишиванки» були художники: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій та скульптори: Дем’яненко Володимир, Атаманчук Володимир.

Отже, вишиванка є феноменом українського етносу, оскільки являє собою не тільки доказ самобутності українського етносу про матеріальне і духовне життя народу, а й сучасний та безмежний простір, який знайшов своє унікальне відображення навість серед пам’ятних та ювілейних монет.