#Безбар’єрність: Довідник безбар’єрності, як новий вимір норм безбар’єрної мови

28 жовтня 2021 року був презентований «Довідник безбар’єрності», який є своєрідним гідом з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Над підготовкою довідника працювали правозахисники, психологи, батьки, які виховують дітей з інвалідністю, а також українські та міжнародні експерти.

💻 Структура Довідника включає в себе чотири розділи ⤵️
«Складові безбар’єрності», який розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн та ряд інших важливих термінів в рамках безбар’єрності;
«Правила мови», який за допомогою наведених та пояснених принципів безбар’єрної мови розкриває сутнісне явище формату «безбар’єрності» у якому відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене та дискримінаційне ставлення до людини;
«Словник», який пропонує варіанти правил коректного мовлення в рамках безбар’єрності;
«Безбар’єрний календар», який розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні.

Наразі в Україні змінюються підходи до людей з маломобільних груп, а також створюється все більше можливостей для самореалізації, принципову роль у чому відіграє саме мова. Адже саме наше мовлення в частині комунікації про інклюзивність вказують і виражають міру якісного розвитку нашого суспільства, а також рівень розвитку культури та толерантності.

☝️ Тож, пропонуємо Вам завітати за посиланнями http://bf.in.ua або http://minjust.gov.ua/ndd/communication/for_the_public та дізнатись про Довідник безбар’єрності більше.
#Безбар’єрність