#LegalQuestions: Виконавче провадження в Єдиному порталі державних послуг “ДІЯ”

В більшості випадків, про відкрите виконавче провадження люди дізнаються тільки після накладення арешту на кошти на банківських рахунках, у разу неможливості зняття заробітної плати, пенсії та інших доходів. При проведенні операцій з нерухомістю або транспортними засобами з’ясовується, що на майно громадянина накладено арешт та здійснити укладення будь-якої угоди не можливо.

Також, під час виїзду за межі України на митному кордоні виявляється, що в громадянина є несплачені борги та не можливо здійснити перетин кордону. Для уникнення таких ситуацій, пропонуємо перевірити наявність відкритого виконавчого провадження в Єдиному порталі державних послуг ДІЯ.

У відповідності до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) — сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Отже, виконавче провадження — це борги, які підлягають сплаті внаслідок винесеного рішення суду чи інших органів.

Донедавна дізнатись чи відкрито виконавче провадження відносно Вас як боржника можна зробити за допомогою⤵️
✅Єдиного реєстру боржників (http://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors);
✅Автоматизованої системи виконавчого провадження (http://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors);
✅Вебпорталу «Он-лайн будинок юстиції» (http://online.minjust.gov.ua), здійснивши авторизацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

На сьогодні дізнатись відповідну інформацію можна за допомогою сервісу державних послуг «ДІЯ», здійснивши авторизацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису (http://diia.gov.ua/) чи то завантаживши застосунок у свій смартфон.

У Єдиному порталі державних послуг «ДІЯ» перевірити інформацію про наявність боргів, штрафів за якими відкрито виконавче провадження можна за наступним алгоритмом⤵️
✅Авторизуйтесь у Єдиному порталі державних послуг  ДІЯ;
✅Зайдіть у розділ «Послуги»;
✅Оберіть «Штрафи за порушення ПДР» або «Виконавчі провадження»;

🔰Якщо відносно Вас не відкрито жодних виконавчих проваджень — у вкладці буде зазначено, що виконавчі провадження сплачені або відсутні.

🔰Якщо відносно Вас відкриті відповідні виконавчі провадження, то у вкладці з’явиться статус виконавчого провадження — «Відкрито», що означає, що виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та можуть бути розпочаті дії з примусового стягнення вашого боргу (блокування карткових рахунків чи накладення обтяження на майно та інші дії з промусового стягнення).

Уже зараз у Єдиному порталі державних послуг  ДІЯ можна бачити штрафи за порушення ПДР та борги за виконавчими провадженнями. Завдяки цьому вдається уникати ситуацій, коли людина просто не знала про борг і тому не сплатила його вчасно. Адже його одразу можна сплатити у Єдиному порталі державних послуг  ДІЯ — зручно та швидко.

Водночас, швидко та легко оплатити борг можливо, зокрема також онлайн за допомогою сервісу державних послуг «ДІЯ».

Окрім того, на Єдиному порталі державних послуг ДІЯ кожен може переглянути інформацію про себе з основних реєстрів — у електронному кабінеті громадянина. Кожен користувач може отримати доступ до інформації про себе з 5 пріоритетних реєстрів (про бізнес, пенсії, власність, податки та транспорт).