#Правовий_Обєктив: 18.11.2021 ухвалено Закон України «Про публічні електронні реєстри» № 1907-IX

📑 18 листопада 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про публічні електронні реєстри» (далі — Закон) метою якого є створення уніфікованої систему публічних електронних реєстрів, шляхом забезпечення організаційної, методологічної, технічної єдності функціонування публічних реєстрів Україні. Так, Закон встановлює правові, організаційні і фінансові засади створення та функціонування публічних електронних реєстрів з метою захисту прав та інтересів фізичних та юридичних осіб під час створення, зберігання, оброблення та використання інформації у публічних електронних реєстрах.

🔰 Водночас, підкреслимо, що Законом визначено, що система реєстрів включає сукупність реєстрів, що функціонують та взаємодіють для створення, зберігання, оброблення та використання інформації під час провадження дозвільної діяльності, надання адміністративних, соціальних та інших публічних послуг, провадження іншої управлінської діяльності та здійснення державного регулювання.

До системи реєстрів належать:
1) базові реєстри; 2) інші реєстри; 3) визначені законом реєстри саморегулівних організацій.
Так, до базових реєстрів, зокрема належать: Єдиний державний демографічний реєстр, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань; Державний земельний кадастр; Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.
До інших реєстрів належать реєстри, держателями яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування та які містять всю іншу інформацію (наприклад, про виконавчі документи, нормативні акти, судові рішення і т.д.).

Електрона (технічна та інформаційна) взаємодія реєстрів здійснюється безперервно. В рамках реалізації вищезазначеного в Україні функціонує “Трембіта” – система електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів 🔗 http://trembita.gov.ua/ua

☝️ Додатково звертаємо увагу, що 14 грудня 2021 року Закон опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради України Голос України № 236 🔗 http://www.golos.com.ua/article/354322
Разом з тим, Закон набирає чинності з 01 січня 2022 року, крім пунктів 3 і 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

🔎 Детальніше щодо положень Закону 🔗 http://bit.ly/3EYWSN9
#Правовий_Обєктив