#Правовий_Обєктив: 15 грудня 2021 року набрав чинності Закон України «Про медіацію» № 1875-IX

📑 16 листопада 2021 року було прийнято Закон України «Про медіацію» (далі — Закон). Разом з тим, 15 грудня 2021 року Закон набрав чинності, у відповідності до положень Прикінцевих та перехідних положень.

🔰 Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.
Відтак, Законом закріплюються правові засади та порядок проведення медіації в Україні. Зокрема, визначено, що медіація – це позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів. Водночас, медіатор — спеціально підготовлена нейтральна, незалежна, неупереджена фізична особа, яка проводить медіацію.

☝️ Передбачається, що процедура медіації поширюється на суспільні відносини, пов’язані з проведенням медіації з метою запобігання виникненню конфліктів (спорів) у майбутньому або врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

❗️ При цьому фізичні та юридичні особи зможуть звернутись до медіатора для проведення медіації як до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, так і під час судового, третейського чи арбітражного провадження або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

🔎 Детальніше щодо положень Закону 🔗 http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1875-IX#Text
#Правовий_Обєктив