📣 До уваги суб’єктів декларування!

📌 01.12.2021 набрав чинності наказ Національного агентства з питань запобігання корупції від 23.07.2021 № 449/21, яким затверджено форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Так, Порядком заповнення декларації заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затверджений наказом Національного агентства з питань запобігання корупції 23.07.2021 року № 449/21, визначено процедуру заповнення та подання до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі — Закон).

Національне агентство з питань запобігання корупції оновило перелік декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Тепер існують такі типи декларацій: щорічна декларація, декларація при звільненні та декларація кандидата на посаду.
📌 Щорічна декларація подається особою яка продовжує працювати та особою, яка звільнилась (після звільнення) — декларація, яка подається відповідно до частини першої статті 45 Закону (щороку), абзацу другого частини другої статті 45 Закону (після припинення діяльності (після звільнення)) у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня.
📌 Декларація при звільненні — декларація, яка подається відповідно до абзацу першого частини другої статті 45 Закону — не пізніше 30 календарних днів з дня припинення діяльності. Така декларація подається за період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб’єктом декларування, та містить інформацію станом на останній день такого періоду, яким є останній день здійснення діяльності.
📌Декларація кандидата на посаду — декларація, яка подається відповідно до абзацу першого частини третьої статті 45 Закону. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади, якщо інше не передбачено законодавством, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.
Декларація кандидата на посаду подається до призначення або обрання особи на відповідну посаду, якщо інше не передбачено законом. Якщо особа подала щорічну декларацію за минулий рік, декларація кандидата на посаду за цей період не подається.

Також набрали чинності накази Національного агентства з питань запобігання корупції від 23.07.2021 № 450/21 та № 451/21, якими затверджено Порядок інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування та Порядок інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента.

✅ Зі змінами рекомендуємо ознайомитися за посиланнями ⤵️
Нова форма е-декларації та порядок її заповнення і подання — http://bit.ly/3E6RPK4;
Порядок подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані — http://bit.ly/3lkqe0J;
Оновлений порядок повідомлення про відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті: http://bit.ly/3rqiSMW.

Додатково зазначимо, що в рамках підготовки до нового сезону подання щорічних декларацій відбувається процес модернізації Реєстру декларацій, який має не лише змінити форму декларації, але й частково автоматизувати її заповнення.