Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв

24 березня відзначається Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв. Саме в цей день прийнято вшановувати пам’ять людей, що постраждали від грубих і систематичних порушень прав людини, а також відповідний день служить нагадуванням про важливість права на встановлення істини.

Не менш важливо зазначити, що цей день встановлений рішенням Генасамблеї ООН у пам’ять про Оскара Арнульфо Ромеро, архієпископа Сан-Сальвадора, якого вбили під час служби 24 березня 1980 року через рішуче засуджуння порушення прав найменш захищених категорій громадян, виступів проти бідності, соціальної нерівності і тортур.

Нажаль, сьогодні подібні злочини залишаються актуальними. Таким яскравим фактом є окупація території України військами російської федерації, а саме блокада ряда міст нашої країни та нещадне бомбардування цивільного населення, чим порушуються норми міжнародного права.

Широкомасштабна збройна агресія російської федерації проти України надала нового звучання проблемам збройних воєнних конфліктів у світі,а також поставила у надважливе значення захист жертв грубих порушень прав людини, посягань на життя і особисту недоторканність, честь і гідність.

Положеннями Конституції України чітко визначено, що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. А також визначено, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Крім того, 01 березня 2022 року Європейський суд з прав людини виніс рішення, в якому наказав російській федерації припинити напади та бомбардування цивільних об’єктів в Україні.

Підкреслимо, що вперше у ситуації війни між двома державами-сторонами Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод двостороннього конфлікту Європейський суд з прав людини у своєму рішенні щодо росії вказав на заходи забезпечення тільки одній зі сторін.

Сьогодні Україна, дотримуючись принципів безбар’єрної політики, гуманізму та верховенства права, слугує взірцем боротьби за права на встановлення істини, а також грубих і систематичних порушень прав людини.

Тож, саме національна єдність навколо головної мети — є одним із гарантів утвердження прав людини, як найвищої цінності.

Виборюємо країну безбар’єрів разом!

#Безбар’єрність
#bezbariernist #barrierfree #BarrierFree_Ukraine #Безбарєрність