Пресконференція в ІА «Інформатор» щодо особливостей державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного часу

Сьогодні очільник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) Іван ЛЕГОСТАЄВ під час пресконференції ІА «Інформатор» в режимі Skype розкрив особливості державна реєстрація шлюбу в умовах воєнного часу.

Зауваживши, що зареєструвати шлюб можна і в день подачі заяви, не очікуючи місяць та без сплати державного мита.
Разом з тим, Міністерством юстиції України надано додаткові повноваження керівникам військових підрозділів – засвідчення факту укладення шлюбу, де один з подружжя є військовослужбовцем.
Крім того, Кабінетом Міністрів України спрощено процес одруження для військовослужбовців. Так, постановою від 07 березня 2022 року №213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» визначено особливий порядок реєстрації шлюбу насамперед для військовослужбовців: Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формування (далі – військовослужбовець), а також працівників закладу охорони здоров’я.
Відтепер реєстрація шлюбу може проводитися без особистої присутності нареченого чи нареченої або й обох. Але за умови, що хтось у парі є військовослужбовцем, з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній та за участю двох свідків.
Згідно постанови заява про державну реєстрацію шлюбу, що одночасно є підтвердженням факту надання згоди на шлюб, подається безпосередньому командиру (керівнику). Факт реєстрації шлюбу може засвідчуватися актом про укладання шлюбу, який складається безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця, скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування) та надсилається ним до будь-якого відділу ДРАЦС для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Так, з початку війни в Україні відділами ДРАЦС Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) зареєстровано 3133 шлюби, з них 8 без присутності наречених.

📹 Детальніше у відео матеріалі за посиланням ⏩ http://youtu.be/e37oRZjNHH8