#LegalQuestions: Порядок оформлення спадщини під час воєнного стану в Україні

Актуальним питанням сьогодення є порядок оформлення спадщини в умовах воєнного стану в Україні. Так, з метою забезпечення населення актуальними нотаріальними послугами, урядом України спрощено процедуру надання окремих нотаріальних дій для громадян, зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 209 «Про деякі питання державної реєстрації в умовах воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164» передбачено на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється.

Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» від 11.03.2022 № 1118/5, що набрав чинності 19.03.2022, внесені зміни, зокрема, до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, та передбачено, серед іншого, що в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Право на спадщину в обов’язковому порядку необхідно оформити у нотаріуса (державного або приватного) в будь-якому населеному пункті на підконтрольній території України. Першочерговими діями, які необхідно вчинити спадкоємцю для оформлення спадщини є:

1⃣Отримати повторне свідоцтво про смерть спадкодавця (може отримати спадкоємець в будь-якому органі ДРАЦС на території України).

2⃣Подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу без обмеження строку у шість місяців.

3⃣Після подачі заяви нотаріус відкриває спадкову справу і видає спадкоємцеві довідку з переліком документів, необхідних для оформлення спадщини, із зазначенням розміру плати за вчинення нотаріальних дій.

❗Важливо: отримання свідоцтва термінами не обмежено.

🗂Для прийняття спадщини та подальшого його оформлення необхідно мати наступні документи:

🔰свідоцтво про смерть спадкодавця;

🔰документи, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про народження, шлюб тощо);

🔰документи, що підтверджують право власності на майно померлого (наприклад, свідоцтво про право власності, договір дарування та інше);

🔰державні акти на земельні ділянки;

🔰ощадні книжки чи договори з банківськими установами;

🔰сертифікати цінних паперів;

🔰свідоцтва про реєстрацію авто- і мототранспортних засобів;

🔰паспорт спадкоємця;

🔰ідентифікаційний код спадкоємця;

🔰за наявності— заповіт, який у подальшому залишається у справах нотаріуса;

🔰довідка з ЖЕКу (якщо спадкоємець проживав разом зі спадкодавцем на момент смерті). Якщо нотаріус відмовляється вчиняти нотаріальну дію, на Вашу вимогу він зобов’язаний у письмовій формі викласти причини відмови і протягом трьох днів видати відповідну Постанову. Постанову про відмову здійснити нотаріальні дії може бути оскаржено в суді.

ℹДодатково повідомляємо, що Управління нотаріату Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) та відповідні відділи Дніпропетровської, Кіровоградської областей та міста Запоріжжя продовжують повноцінно працювати, зокрема координувати діяльність нотаріату вказаних регіонів, а також надавати консультації громадянам з питань отримання нотаріальних послуг. Інформація та контактні дані розміщені за посиланням ⏩ http://surl.li/bmplf