#Legal_Questions:Права та свободи Європейської конвенції з прав людини, які порушуються в умовах війни

На тлі триваючої повномасштабної війни російської федерації проти України, російськими окупантами вчинено незліченну кількість безжалісних злочинів, які порушують великий спектр прав та свобод громадян, що закріплені у міжнародних договорах, в тому числі у Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, яку також йменують Європейською конвенцією з прав людини (надалі також – Конвенція).

Зокрема, вже порушено такі права та заборони, визначені нормами Конвенції:

✔️ Право на життя (cтаття 2 Конвенції), яка закріплює, що нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж на виконання смертного вироку суду, винесеного після визнання його винним у вчиненні злочину, за який закон передбачає таке покарання.
Сфера застосування статті 2 Конвенції є досить широкою:
➖усі випадки насильницької смерті чи зникнення особи;
➖розслідування обставин смерті та зберігання матеріалів такого розслідування;
➖зникнення особи;
➖смерть у медичному закладі;
➖самогубство;
➖зараження смертельною хворобою.

✔️ Заборона катування (стаття 3 Конвенції), яка у безумовних формулюваннях встановлює, що «жодна людина не може зазнавати катувань чи нелюдського або такого, що принижує її гідність, поводження чи покарання» та водночас закріплює одну з фундаментальних цінностей демократичного суспільства: вона забороняє катування у всіх випадках, без обмеження в часі, не дозволяє будь-яких винятків, виправдань чи балансування інтересів, незалежно від поведінки відповідної особи та природи правопорушення і, як наслідок, гарантує неможливість відступу держав від зобов’язань за цією статтею.

✔️ Права на свободу та особисту недоторканість (cтаття 5 Конвенції), яка забезпечує кожному право на свободу та особисту недоторканність та вимагає, щоб держава позбавляла свободи особу тільки «відповідно до процедури, встановленої законом».
✔️Повага до приватного та сімейного життя (cтаття 8 Конвенції), норма яка закріплює чотири права: на приватне життя, на сімейне життя, на житло та на кореспонденцію.
✔️ Захист власності (стаття 1 Протоколу № 1 Конвенції), яка гарантує кожній фізичній або юридичній особі право на мирне володіння своїм майном.

✔️ Свобода пересування (стаття 2 Протоколу № 4 Конвенції), яка гарантує право вільно пересуватися і вільно вибирати місце проживання на території будь-якої держави, право залишати країну та заборону вислання із території, громадянином якої є особа.

Відповідно, кожен чиї гарантовані Конвенцією права були порушені, має право звернутися до Європейського суду з прав людини.

Для прикладу, примусове переміщення за межі території України громадян, які проживали на захоплених ворогом територіях Донецької та Луганської областей, є свавільним актом з боку окупантів і також становить порушення норм Конвенції, зокрема статей 3, 5, 8 та статті 2 Протоколу № 4 Конвенції.

Окремо зауважимо, що 16 березня 2022 року Комітет Міністрів Ради Європи ухвалив резолюцію, якою виключив росію зі складу Ради Європи. Це також означає, що росія автоматично виходить із усіх структур та інституцій Ради Європи, включаючи Європейський суд з прав людини.

Однак,  Європейський суд з прав людини  продовжуватиме приймати та розглядати заяви проти росії щодо порушень, які будуть вчинені  до 16 вересня 2022 року.