Брифінг в Дніпропетровській ОДА щодо роботи Єдиних державних реєстрів в умовах воєнного стану

Про функціонування в умовах воєнного стану Єдиних державних реєстрів розповів сьогодні на брифінгу у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації Іван ЛЕГОСТАЄВ — начальник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Міжрегіональним управлінням, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану», проводиться робота з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Так, здійснюються наступні реєстраційні дії:
✅ державна реєстрація створення благодійних організацій та громадських об’єднань та змін до відомостей про них;
✅ державна реєстрація зміни відомостей про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, крім громадських формувань ;
✅ державна реєстрація зміни місцезнаходження юридичної особи;
✅ державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи, крім випадків, коли такі зміни передбачають зміну розміру статутного капіталу, зміну складу засновників (учасників) та/або розмірів їх часток;
✅ державна реєстрація зміни видів економічної діяльності юридичної особи;
✅ державна реєстрація на підставі судових рішень, що набрали законної сили, щодо заборони вчинення реєстраційних дій, накладення арешту корпоративних прав;
✅ державна реєстрація органів державної влади, органів місцевого самоврядування, казенних підприємств, державних підприємств, комунальних підприємств, комунальних організацій (установ,закладів), державних організацій (установ, закладів);
✅ державна реєстрація зміни видів економічної діяльності фізичних осіб — підприємців;
✅ державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;
✅ надання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
✅ державна реєстрація створення відокремленого підрозділу юридичної особи, державна реєстрація змін до відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи, державна реєстрація припинення відокремленого підрозділу юридичної особи.

Під час брифінгу Іван ЛЕГОСТАЄВ зазначив, що на теперішній час проведено понад 500 реєстраційних дій працівниками міжрегіонального управління. Лише понад 360 реєстраційних дій було проведено у м. Дніпро, з яких зареєстровано понад 4о благодійних організацій. Також проводиться робота з суб’єктами державної реєстрації щодо повернення до виконання своїх посадових обов’язків державних реєстраторів органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій з метою спрощення доступу громадян та бізнесу до адміністративних послуг у сфері державної реєстрації.

Разом з тим, зауважив, що з початку війни робота Державного реєстру речових прав на нерухоме майн була призупинена. На сьогодні працівниками управління, відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 08.04.2022 № 1396/5, проводиться державна реєстрація виникнення обтяження речових прав на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва на підставі судового рішення та внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про судове рішення про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили.
«До кінця квітня держава планує розширити доступ громадян до реєстрації нерухомості. Нотаріуси зможуть посвідчувати договори купівлі-продажу, дарування, угоди оренди, набуття прав на спадщину», – сказав Іван ЛЕГОСТАЄВ.
📹 Більш детально дивіться за посиланням ⏩http://youtu.be/0ijG29rIkxA