#Legal Questions: Тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України

З метою стимулювання неплатників до виконання рішень суду та інших органів (посадових осіб), на виконавців покладено обов’язок неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії в рамках чинного законодавства. Одним з найбільш дієвих заходів примусового виконання рішень є тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України.

Законом України «Про виконавче провадження» (далі – Закон) та Інструкцією з організації примусового виконання рішень передбачено, що у разі ухилення боржника від виконання обов’язків, покладених на нього рішенням, виконавець вправі вжити заходів щодо обмеження боржника у праві виїзду за кордон.

Так, в ході виконавчого провадження питання про тимчасове обмеження боржника-фізичної особи у праві виїзду за межі України вирішує суд за місцем виконання відповідного рішення за поданням державного або приватного виконавця.

А за виконавчим провадженням про стягнення періодичних платежів, у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, держаним виконавцем виноситься вмотивована постанова про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України.

Зняття відповідного обмеження в межах виконавчого провадження здійснюється шляхом винесення виконавцем відповідної постанови про закінчення виконавчого провадження на підставі пунктів 1-3, 5-7, 9-12, 14, 15 частини першої ст. 39 Закону, зокрема, у разі:
➖ затвердження судом мирової угоди, укладеної сторонами у процесі виконання рішення;
➖ припинення юридичної особи — сторони виконавчого провадження, якщо виконання її обов’язків чи вимог у виконавчому провадженні не допускає правонаступництва, смерті, оголошення померлим або визнання безвісно відсутнім стягувача чи боржника;
➖ скасування або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню;
➖ фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом;
➖ повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або іншого органу (посадової особи), який видав виконавчий документ тощо.

А за виконавчим провадженням про стягнення аліментів — на підставі постанови державного виконавця про скасування тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, яка виноситься у разі погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі або закінчення виконавчого провадження на підставі пунктів 1, 2, 5, 7, 9, 10, 12, 14 частини першої статті 39 Закону.

Тож, боржнику, якому заборонено виїзд за межі України необхідно сплатити заборгованість в повному обсязі. А у разі якщо неплатник вважає, що ухвала суду чи постанова виконавця не відповідає вимогам чинного законодавства, звернутися до суду з метою їх оскарження.