У Кропивницькому відбулась робоча зустріч зі спеціалістами структурних підрозділів Кіровоградської обласної військової адміністрації

Днями відбулася робоча зустріч спеціалістів сектору судової роботи та міжнародного співробітництва у Кіровоградській області відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Вікторії Драбини та Олега Дерев’янка зі спеціалістами структурних підрозділів Кіровоградської обласної військової адміністрації.

На зустрічі було обговорено діяльність Європейського суду з прав людини, порядок стягнення аліментів з боржників, що мешкають за кордоном та алгоритм отримання інформації про перетин дитиною державного кордону.

Вікторія Драбина ознайомила присутніх з діяльністю Європейського суду з прав людини та зазначила, що станом на кінець 2021 року Україна займала третє місце серед держав – членів Ради Європи за кількістю справ, які перебували на розгляді в Європейському суді. Зокрема, в Європейському суді на розгляді перебувало загалом 70 150 справ проти держав – сторін Конвенції, з них 11 350 справ – проти України, що складає 16,2 % від загальної кількості справ.
Водночас, станом на початок 2022 року у провадженні Європейського суду перебувало 8 807 індивідуальних заяв, пов’язаних з подіями на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та Донецької і Луганської областей.

Олег Дерев’янко розповів про порядок стягнення аліментів з боржників, які мешкають за кордоном на підставі Гаазької Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання, яка застосовується Україною у відносинах з 43 країнами.

Також, було роз’яснено порядок отримання громадянами інформації про перетин дитиною державного кордону України та поставлення її на консульський облік у дипломатичній установі іноземної держави, необхідної для оформлення заяви про сприяння поверненню дитини до України на підставі Конвенції про  цивільно — правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

Наостанок, спеціалісти висвітлили зміст статті 40 Кримінального кодексу України. Статтею встановлено, що не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками та наголосили на тому, що нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій російської федерації є нікчемними та не створюють жодних правових наслідків.