#Legal Questions: ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ТА ГРОМАДСЬКИХ ФОРМУВАНЬ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

☝️ Безбар’єрність в Україні передбачає створення умов для розвитку цифрової безбар’єрності, як складової підходу до формування державної політики, котра спрямована на забезпечення безперешкодного доступу всіх груп населення до різних сфер життєдіяльності.
❗️Саме цифрова безбар’єрність — це доступність усіх суспільних груп населення до надання публічних послуг.
Тож, Кабінет Міністрів України з метою врегулювання проблемних питань у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань в умовах воєнного стану 06.03.2022 прийняв постанову № 209 “Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану” (зі змінами).

В умовах воєнного стану з огляду на необхідність забезпечення здійснення реєстраційних дій, Міністерством юстиції реалізовано можливість проведення найбільш актуальних та запитуваних реєстраційних дій. Так, відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 29.03.2022 року № 1272/5 (зі змінами), Південно — Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Дніпро) дозволено проведення наступних реєстраційних дій:
✅ державна реєстрація створення благодійної організації, громадського об’єднання; державна реєстрація змін до відомостей про благодійну організацію, у тому числі до установчих документів;
✅ державна реєстрація змін до відомостей про первинні, місцеві, обласні, регіональні та республіканські професійні спілки, їх організації та об’єднань, структурні утворення політичних партій, регіональні (місцеві) творчі спілки, територіальні осередки всеукраїнських творчих спілок, місцеві, обласні, республіканські організації роботодавців та їх об’єднань, громадські об’єднання, їх відокремлені підрозділи, у тому числі до установчих документів;
✅ державна реєстрація рішень про припинення первинних, місцевих, обласних, регіональних та республіканських професійних спілок, їх організацій та об’єднань, структурних утворень політичних партій, регіональних (місцевих) творчих спілок, територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок, місцевих, обласних, республіканських організацій роботодавців та їх об’єднань, громадських об’єднань, їх відокремлених підрозділів;
✅ державна реєстрація зміни складу комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) первинних, місцевих, обласних, регіональних та республіканських професійних спілок, їх організацій та об’єднань, структурних утворень політичних партій, регіональних (місцевих) творчих спілок, територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок, місцевих, обласних, республіканських організацій роботодавців та їх об’єднань, громадських об’єднань, їх відокремлених підрозділів;
✅ державна реєстрація припинення первинних, місцевих, обласних, регіональних та республіканських професійних спілок, їх організацій та об’єднань, структурних утворень політичних партій, регіональних (місцевих) творчих спілок, територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок, місцевих, обласних, республіканських організацій роботодавців та їх об’єднань, громадських об’єднань, їх відокремлених підрозділів в результаті ліквідації\реорганізації;
✅ державна реєстрація підтвердження всеукраїнського статусу громадського об’єднання;
✅ державна реєстрація на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;
✅ державна реєстрація органів державної влади, органів місцевого самоврядування, казенних підприємств, державних підприємств, комунальних підприємств, комунальних організацій (установ, закладів), державних організацій (установ, закладів);
✅ реєстрація змін до відомостей про юридичних осіб (крім громадських формувань), в тому числі до установчих документів, крім випадків, коли такі зміни передбачають зміну складу засновників (учасників) юридичних осіб та/або розмірів їх часток (паїв), зміни розміру статутного (складеного) капіталу (пайового фонду);
✅ державна реєстрація рішення про припинення юридичної особи; державна реєстрація рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи; державна реєстрація зміни складу комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), голови комісії або ліквідатора юридичної особи;
✅ державна реєстрація створення відокремленого підрозділу юридичної особи; державна реєстрація змін до відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи; державна реєстрація припинення відокремленого підрозділу юридичної особи.

📋Перелік суб’єктів державної реєстрації, яким дозволено проводити реєстраційні дії та види реєстраційних дій постійно оновлюється, тому з актуальним його станом можна знайомитись за посиланням🔗 http://minjust.gov.ua/pages/list_of_state_registrars_and_officials_ministry_of_justice.

☝️Відповідно до положень постанови реєстраційні дії, проводяться посадовими особами незалежно від місцезнаходження юридичних осіб чи громадських формувань, якщо не передбачено відповідні обмеження.

Державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань посадовими особами управління може проводитися на підставі документів надісланих заявником електронною поштою або за допомогою інших засобів зв’язку в електронній формі.

👨‍💻Електронні копії документів у паперовій формі приймаються за умови підписання таких копій з використанням кваліфікованого електронного підпису заявника. Надіслані заявником електронною поштою або за допомогою інших засобів зв’язку документи для державної реєстрації в електронній формі, які подані не у повному обсязі або не відповідають законодавству, не розглядаються, а заявнику повідомляється електронною поштою або за допомогою інших засобів зв’язку про повний перелік документів, що повинні бути подані, та/або вимоги законодавства, що повинні бути дотримані.

🗂️Документи повинні бути роздруковані, підписані власноруч відповідними особами (або засвідчені копії), та відскановані в форматі .pdf. Всі файли обов’язково повинні містити назву. Незалежно від того скільки сторінок містить документ, він направляється одним файлом. 1 документ — 1 файл. Після чого, кожен документ повинен бути скріплений Кваліфікованим електронним підписом заявника. Файли після скріплення КЕП повинні мати розширення: .pdf.p7s.

📥Подати документи та отримати консультації можна за наступними адресами:
📍м. Дніпро, пр-т. Дмитра Яворницького, 21-А, каб. 308, 311, 📲тел.: (056) 746-28-44, (056) 746-17-61;
📍 м. Кривий Ріг, вул. Льотичків, 36-А, кім. 208, 📲тел.: (05640) 9-60-91;
📍 м. Павлоград, вул. Дніпровська, 338, кім. 7, 📲тел.: (0563) 20-31-22;
📍 м. Кам’янське, вул. Москворецька, 19, каб. 204,📲 тел.: (097) 950-97-63;
📍 м. Кропивницький, вул. Театральна, 6/7, каб. 206, 📲 тел.: (0522) 35-66-45, (0522) 32-14-80;
📍 м. Запоріжжя, пр-т. Металургів, 6, каб. 1, 3, 4,5, 📲тел.: (061) 236-83-48, (061) 236-76-45, (061) 236-70-22, (061) 236-98-66.
👩🏼‍💻Графік роботи: з 08:00 до 17:00 з понеділка по четвер та з 08:00 до 15:45 у п’ятницю, перерва на обід з 12:00 до 12.45.
Також можна подати документи через Центри надання адміністративних послуг, у разі якщо суб’єкти державної реєстрації в яки їх вони створені мають відповідний доступ до реєстру та включені до переліку органів, які можуть здійснювати державну реєстрацію в умовах воєнного стану. У такому разі особа заявника встановлюється на підставі документа, що посвідчує особу.

💳 За державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (крім громадських об’єднань та благодійних організацій) сплачується адміністративний збір у сумі 740 грн. За державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання чи благодійну організацію (окрім винятків звільнення від оплати) сплачується адміністративний збір у сумі 250 грн.

❗Разом з тим, звертаємо увагу, що адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію змін до відомостей про благодійні організації, громадські об’єднання, предметом діяльності яких є надання допомоги Збройним Силам, іншим військовим формуванням, правоохоронним (спеціальним) органам, органам цивільного захисту, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим особам, які забезпечують національну безпеку і оборону, відсіч і стримування збройної агресії іноземної держави, а також особам, які постраждали чи можуть постраждати від такої збройної агресії.

💻Із реквізитами для оплати адміністративного збору та зразками окремих документів, які подаються для державної реєстрації громадських формувань можна ознайомитись за посиланнями:
📍Дніпропетровська область ⏩http://bit.ly/3xul3An
📍Кіровоградська область ⏩ http://bit.ly/3zGXasp
📍 Запорізька область ⏩ http://bit.ly/3QiWO0S
Імплементуємо державну політику безбар’єрності разом!

#Безбар’єрність
#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree #BarrierFree_Ukraine