Прийнято участь у II Міжнародній науково-практичній конференції «Захист прав людини в Україні в умовах воєнного стану»

Сьогодні у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася II Міжнародна науково-практична конференція «Захист прав людини в Україні в умовах воєнного стану». Захід був організований за підтримки Катерини ЛЕВЧЕНКО, Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики. Метою конференції стало створення платформи для об’єднання досвіду науковців і практиків, представників публічної влади, громадського суспільства України та провідних держав світу з вирішення правових, соціальних, економічних проблем захисту прав і свобод громадян України під час війни.

До участі у науково-практичному заході долучилось понад 200 учасників – представники Офісу Президента України, Верховної Ради України, Офісу Генерального прокурора, Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Головнокомандувача Збройних Сил України, органів судової влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, науковці закладів освіти.

Серед присутніх були — Надзвичайний і Поважний посол Хорватії в Україні Аніца ДЖАМИЧ, постійний посол Швеції у Раді Європи Мортен ЕНБЕРГ, представники Консультативної місії Європейського Союзу, генеральний директор Європейської академії жінок у політиці та бізнесі у Берліні Хельга ЛУКОШАТ, керівник  Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (Харків) Бріджит ТРІБЕЛ, а також представники організацій та закладів вищої освіти із таких країн, як Португалія, Іспанія, Данія, Норвегія, Польща, Молдова.

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) представила перший заступник начальника Ольга ЗАХАРОВА, яка у вітальній промові зауважила: «Сьогодні рівно 4 місяці з початку війни. Ми продовжуємо виборювати свою незалежність і показувати всьому світові, що свобода надзвичайно важлива для українців. Ми побачили незліченну кількість безжалісних злочинів вчинених російськими окупантами, які порушують права та свободи громадян, що закріплені у міжнародних договорах, в тому числі у Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

З перших днів відкритої збройної агресії російської федерації, Україна документує військові злочини та злочини проти людяності, подаючи позови до авторитетних міжнародних судових інстанцій. Доведення цих злочинів на міжнародному рівні, дозволить вибороти справедливість у правовому полі».

Також Ольга ЗАХАРОВА звернула увагу на те, що територіальні органи юстиції працюють на встановлення справедливості у посиленому режимі на тих територіях, де це можливо, здійснюють надважливі функціональні обов’язки, а саме:
— відновлюють втрачені документи громадян України;
— представляють інтереси осіб у судах України у рамках виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей;
— здійснюють за дорученням Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини та Секретаріату Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини вивчення фактів, збирання доказів та надсилання копій матеріалів у справах, що перебувають в провадженні тощо.

Разом з тим наголосила, що продовження воєнного стану та окупація частини території України, населення якої з різних причин вимушено було залишитися на ній, щодня зазнають фізичного або психологічного тиску від окупаційних військ. Тож, вкрай важливо знати, що положеннями статті 40 Кримінального кодексу України визначено, що не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного або психологічного  примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Окремо підкреслила, що вкрай важливо пам’ятати — всі законодавчі органи окупаційних сил і їх діяльність в Україні є нікчемними і не несуть ніяких юридичних наслідків.

За результатами обговорення, учасниками заходу, було вирішено здійснити узагальнення основних аспектів захисту окремих прав та інтересів цивільного населення під час війни в Україні.