Олександр Більчук: «Працюємо над побудовою швидких та ефективних процесів примусового виконання рішень»

Про новий підхід до роботи в напрямку примусового виконання рішень та подальші кроки в цій сфері розповідає заступник начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції – начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Олександр Більчук.

— Розкажіть, будь ласка, які зміни відбуваються у системі виконання судових рішень?

В принципі, система вибудувана правильно, але, нажаль, потребує подальшого реформування. Тому нова команда Мін’юсту перезавантажує роботу виконавчої служби. Сьогодні багато робиться на законодавчому рівні для того, щоб процес примусового виконання рішень став більш швидким та прозорим. Взято курс на цифровізацію процесів виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб). Більшість органів державної виконавчої служби (ДВС) вже підключились до дистанційного обслуговування в органах казначейства, що значно оптимізує процес управління рахунками та пришвидшує надходження коштів, стягнутих з боржника та перерахованих на рахунок органу державної виконавчої служби, безпосередньо стягувачу.

Згодом планується цифровізувати процес стягнення коштів за окремими категоріями виконавчих проваджень, аби рішення виконувалось у два кроки: 1) виявлення та арешт рахунків боржника; 2) списання коштів на користь стягувача. Сьогодні ж процедура стягнення забирає купу часу. Адже державному виконавцю доводиться направляти паперові документи в усі банки, щоб знайти рахунки боржника. Чекати, поки інформація з’ясується. І у разі наявності відповідного рахунку виставляються паперові платіжки.

— Олександре, Ви очолили ДВС Дніпропетровської області наприкінці 2019 року. Які враження та що можете розказати про роботу служби?

— Роботі в органах ДВС нашого регіону я присвятив 8,5 років. Спочатку працював державним виконавцем, потім — начальником одного з районних відділів. Можу запевнити, що робота державного виконавця — надзвичайно відповідальна та складна, адже від неї залежать долі тисячі людей. Щодня докладається максимум зусиль, аби виконати рішення суду своєчасно і в повному обсязі.

Нині, займаючи посаду заступника начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції – начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), вживаю всіх заходів щодо посилення контролю за роботою органів ДВС Дніпропетровської області, щоб зробити процес виконання рішень більш прозорим.

Зараз в Дніпропетровській області продовжують працювати:

— 46 територіальних відділів ДВС;

— відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (виконує рішення, за якими боржниками є територіальні органи центральних органів виконавчої влади та їх структурні підрозділи, місцеві суди, міські, районні або селищні ради чи районні державні адміністрації та їх структурні підрозділи, окружні прокуратури, інші територіальні підрозділи органів державної влади та їх посадові особи; а також якщо сума зобов’язання становить від 25 до 50 млн грн або еквівалентну суму в іноземній валюті);

— офіс «Центр виконання рішень» у м. Дніпро, створений з метою забезпечення сучасного формату обслуговування  сторін виконавчого провадження, в якому можна  подати виконавчі документи для примусового виконання за принципом екстериторіальності, ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження, а також отримати консультацію щодо примусового виконання рішень.

Завдяки роботі вищезазначених органів державної виконавчої служби області підприємства боржники погашають мільйоні борги по заробітній платі перед своїми працівниками, недобросовісні батьки згадують про утримання своїх дітей, починаючи сплачувати аліментні платежі регулярно, а також виконуються інші рішення майнового та немайнового характеру, зокрема поновлення на роботі, встановлення побачення з дитиною, вселення або виселення тощо.

Якщо говорити про статистику, то з початку 2020 року на Дніпропетровщині стягнуто понад 55 млн грн.

На користь бюджету – 5,7 млн грн. Виконавчого збору – 2,7 млн грн. Що стосується виконання рішень за такою соціально значущою категорією, як стягнення заробітної плати, то за вказаний період стягнуто майже 5,7 млн грн. на користь 840 працівників.

— Цікаво, чи готуються ще якісь новації у сфері примусового виконання рішень?

— Не зважаючи на вже реалізовані заходи, потужна команда професіоналів працює над збільшенням ефективності виконання рішень. Планується повністю перейти до системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках боржників (як фізичних так і юридичних осіб). Держава забезпечила нас необхідними нормативно-правовими актами, які врегульовують процес автоматизованого отримання виконавцями інформації про рахунки боржників та накладення арешту на них.

Ще один важливий момент — отримання доступу до різних державних реєстрів, зокрема найближчим часом отримаємо доступ до Держгеокадастру.

І це все реальні кроки до побудови швидких та ефективних процесів примусового виконання рішень.