#Legal Questions: Вчинення нотаріальних дій поза приміщенням державної нотаріальної контори, як можливість безбар’єрного доступу громадян до нотаріальних послуг

Всупереч ситуації, яка склалася в Україні у зв’язку з кривавою війною, розв’язаною російською федерацію, війною, яка має на меті фізичне винищення українського народу, його культури та надбань, війною, яка спрямована на те, щоб «відкинути» Україну на десятки років назад та зупинити її розвиток, ми продовжуємо рухатися вперед, втілюючи в життя проєкти, які були заплановані ще до початку повномасштабного вторгнення, не відхиляючись від обраного напрямку, напрямку, який вкотре підкреслює, що найголовніша цінність нашої країни – це її люди.

У 2021 році в Україні було започатковано проєкт «Без бар’єрів», в межах якого була прийнята Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яка передбачає усунення бар’єрів у шести основних напрямках: фізичному, суспільному і громадському, економічному, освітньому, цифровому та інформаційному.

Сьогодні ми б хотіли розповісти про подолання бар’єрів у одному із найзапитуваніших видів нотаріальних дій, як посвідчення довіреності, адже довіреність – універсальний юридичний інструмент, який дає можливість одній особі, представнику, вчиняти юридично важливі дії від імені та в інтересах іншої особи – довірителя.

Важливо зазначити, що нотаріальні дії вчиняються виключно в приміщенні державної нотаріальної контори, в державному нотаріальному архіві, у приміщенні, яке є робочим місцем приватного нотаріуса, у приміщенні органу місцевого самоврядування, у приміщенні дипломатичного представництва або консульської установи. Однак, в окремих випадках, якщо особа не може з’явитися в зазначене приміщення, а також якщо того вимагають особливості вчинюваної нотаріальної дії, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза зазначеними приміщеннями.

Як і завжди, головну роль відіграють саме інтереси громадян, які не можуть з причин хвороби, інвалідності або з інших поважних причин прибути до державної нотаріальної контори або до приватного нотаріуса. Закон не встановлює конкретного переліку цих причин. Здебільшого, дана норма застосовується досить широко при вчиненні таких нотаріальних дій, як посвідчення заповітів, довіреностей або засвідчення справжності підписів.

Отже, для вчинення необхідної нотаріальної дії та отримання вичерпної консультації, достатньо зв’язатися з державним або приватним нотаріусом.

З переліком державних нотаріальних контор та приватних нотаріусів Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей можна ознайомитися на офіційному сайті Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) за посиланням:

📌Дніпропетровська область — http://surl.li/ctrdz;
📌Кіровоградська область — http://surl.li/ctref;
📌Запорізька область — http://surl.li/ctred.

#Безбар’єрність
#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree #BarrierFree_Ukraine