#Legal Questions: Засвідчення нотаріусами справжності підписів на заявах від батьків, діти яких виїжджають за кордон

В Україні продовжується війна. Для захисту та безпеки своїх дітей батьки приймають складне рішення тимчасово залишити Батьківщину і знайти прихисток за кордоном. Однак під час воєнного стану діють особливі правила перетину державного кордону, які спрямовані на спрощення виїзду за кордон людям, які тікають від війни.   

Згідно із законодавством, а саме статтею 313  Цивільного кодексу України, дитина, якій виповнилося 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Дитина, яка не досягла 16 років, має право виїхати за кордон лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Що стосується дітей, батьки яких позбавлені батьківства, або сиріт, то їх піклувальники й опікуни мають право діяти як повноправні представники при перетині кордону. 

Відповідно до оновлених «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57, в період дії на території  України надзвичайного або воєнного стану виїзд  за  межі  України  дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі  одного  з  батьків,  баби,  діда, повнолітніх брата, сестри,  мачухи,  вітчима  або  інших  осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за  наявності  паспорта  громадянина України або свідоцтва про народження  дитини  (за відсутності паспорта громадянина України) документів,  що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою.   

Справжність підпису одного з батьків на заяві, яка подається органам опіки та піклування, повинна бути нотаріально засвідчена. Для цього необхідно звернутись до державного або приватного нотаріуса  батькам дитини, яка не досягла 16 років, чи уповноваженій особі, з оригіналами паспортів, реєстраційних номерів облікових карток платників податків та свідоцтвом про народження дитини. При засвідченні справжності підписів нотаріуси керуються цілою низкою законодавчих норм, зокрема, таких як: 

📌Конституція України;

📌Цивільний кодекс України;

📌Закон України “Про нотаріат”;

📌Закон України “Про порядок виїзду з України і в′їзду в Україну громадян України” (далі – Порядок виїзду);

📌Закон України «Про прикордонний контроль» (далі – Закон про прикордонний контроль); 

📌Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Згідно зі статтею 45 Закону України «Про нотаріат», при посвідченні правочинів і вчиненні інших нотаріальних дій у випадках, передбачених законодавством, нотаріусом перевіряється справжність підписів учасників правочинів та інших осіб, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

Нотаріально посвідчуванні правочини, а також заяви та інші документи підписуються у присутності нотаріуса. Якщо заява чи інший документ підписані за відсутності нотаріуса, особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

Якщо фізична особа внаслідок фізичної вади або хвороби не може власноручно підписати документ, то за її дорученням у її присутності та в присутності нотаріуса цей документ може підписати інша особа. Про причини, з яких фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, не могла підписати документ, зазначається у посвідчувальному написі. Правочин за особу, яка не може підписати його, не може підписувати особа, на користь або за участю якої його посвідчено.

Згідно 34 статті Закону України «Про нотаріат», нотаріуси засвідчують справжність підпису на заявах, які мають бути викладені на спеціальних бланках нотаріальних документів, проте не буде порушене законодавство, у разі  викладення нотаріальних документів без використання бланків з нанесенням певних обов’язкових реквізитів. Місце вчинення цієї нотаріальної дії не залежить від місця проживання заявників або місця проживання дитини.