Проведено нараду для нотаріусів Кіровоградської області

Сьогодні начальником відділу з питань нотаріату у Кіровоградській області Управління нотаріату Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Татевік ІВАНОВОЮ проведено нараду в режимі zoom-конференції з державними нотаріусами та працівниками державних нотаріальних контор та державного нотаріального архіву стосовно визначення пріоритетних напрямків роботи та належної організації роботи державних нотаріальних контор Кіровоградської області в умовах воєнного стану. 

Також обговорено питання доступності нотаріальних послуг для населення в умовах військової агресії рф. Стосується це отримання необхідних послуг людьми не тільки у приміщеннях нотаріальних контор, але й поза їх межами. Питання розглядається з урахуванням проєкту «Без бар’єрів», в межах якого була прийнята Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.  

В умовах воєнного стану окремі статті законодавства набувають особливої актуальності та потребують додаткового роз’яснення задля їх правильного розуміння та застосування. 

Також працівникам державних нотаріальних контор та державного нотаріального архіву повторно доведений до відома зміст статті 40 Кримінального кодексу України, згідно з якою дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками, не є кримінальним правопорушенням. 

Окрім того, учасникам наради наголошено, що нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій рф є нікчемними, не створюють жодних правових наслідків і нікчемність цих актів не підлягає оскарженню, а також не може бути скасована. 

Проведення подібних заходів спрямоване на поліпшення надання населенню  нотаріальних послуг в Кіровоградській області в умовах військового часу.