Дії при зникненні людини

Сьогодні в Україні відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення. Для нашої країни сьогодні це надзвичайно болюча та непроста дата. Адже за даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини станом на 30 серпня 2022 року депортовано 7013 дітей! Зниклими офіційно вважається 226 дітей. Зрозуміло, що цифри зникнення дорослого населення значно вищі. 

Насильницьке зникнення — це не просто перебування людини в іншому місці й втрата зв’язку з ним. Це ще й незаконне утримання людей у в’язниці або у фільтраційних таборах, вчинення насильницьких дій, тортури, страти та інше. Тому правильні дії при зникненні людини з боку родичів та знайомих можуть зберегти її життя. 

Коли людина вважається безвісно відсутньою? 

Правовий статус жертв насильницького зникнення визначений, зокрема, Міжнародною конвенцією про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, Цивільним кодексом України, Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». 

Відповідно до статті 43 Цивільного кодексу України, фізичну особу можна визнати судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. Доки факт відсутності особи не встановлений у визначеному законом порядку, вважається, що особа здійснює свої права та обов’язки.

Відсутність людини за місцем постійного проживання або коли її місцеперебування невідоме створює певні труднощі. Кредитори не можуть стягнути борг, подружжя – укласти шлюб, утриманці – отримати допомогу тощо. Якщо людина статусу безвісно зниклої, її родичі не можуть навіть оформити субсидію, якщо ця особа зареєстрована разом з ними.

Як діяти у випадку зникнення людини? 

 Спочатку треба зв’язатись зі знайомими, родичами, які можуть володіти інформацією про місцеперебування людини. Наступним етапом можуть стати дзвінки на номери:

  • 📳 103 — швидка допомога. Можливо, у медичних закладах є інформацію про госпіталізацію особи;
  • 📳102 — поліція. Тут так само можуть володіти інформацією про людини та прийняти заяву про її зникнення; 
  • 📳 0 800 500 202 — контактний центр Національної поліції України, де вам допоможуть скласти план подальших дій та приймуть заявку про зниклу особу.

Якщо ви напевне знаєте, де може знаходитися людина, організуйте пошук самостійно. 

Також Міністерством внутрішніх справ України створено окремий ресурс “РОЗШУК” зниклих безвісти, який містить всю інформацію про таких людей з вказанням особистих прикмет. Детальніше за посиланням🔗 http://wanted.mvs.gov.ua/

Бережіть себе та близьких!