#Legal Questions: Примусове виконання виконавчих документів у період дії воєнного стану

В умовах воєнного стану в діяльність з примусового виконання рішень вносяться зміни. Так, відповідно до Закону України від 27 липня 2022 року № 2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2455-IX), який набрав чинності 25 серпня 2022 року, в період дії воєнного стану примусове виконання виконавчих написів нотаріусів забороняється!

Нововведення не торкнулися примусового виконання рішень на підставі інших виконавчих документів, визначених ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження», зокрема виконавчих листів, судових наказів,  ухвал, посвідчень комісій по трудових спорах, постанов органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення тощо.

Виключення стосуються примусового виконання  рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації. Так, Законом № 2455-IX внесені зміни до пункту 10-2 розділу XIII «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до яких забороняється відкриття виконавчих проваджень (на підставі виконавчих документів, визначених ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження») та вжиття заходів примусового виконання рішень у відкритих виконавчих провадженнях на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до затвердженого переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, а також прилеглих до неї територій.

З метою дотримання встановлених законодавством строків пред’явлення виконавчих документів, нагадаємо стягувачам, що відповідно до ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження»:

📌виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років;

📌посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчі документи, за якими стягувачем є держава або державний орган, можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців;

📌виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо — протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

Строки пред’явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі: 

1️⃣Пред’явлення виконавчого документа до виконання.

2️⃣Надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред’явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв’язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника — з дня закінчення строку дії відповідної заборони. 

Стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду.

Таким чином, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, забороняється:

📌відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до затвердженого переліку;

📌примусове виконання виконавчих написів нотаріусів на території всієї країни.

Строки пред’явлення виконавчих документів до примусового виконання визначені нормами Закону України «Про виконавче провадження».