#Legal Questions: ОСОБЛИВОСТІ ДОГОВОРУ НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА

На сьогоднішній день багато мешканців тих територій України, де ведуться бойові дії, вимушені покинути свої домівки та виїхати до більш спокійних регіонів, де є можливість продовжувати більш-менш спокійно жити. 

При переїзді на іншу територію виникає дуже багато питань які необхідно вирішувати, зокрема, місце проживання особи та членів його родини. Практично у всіх випадках, фізичними особами укладається договір найму (оренди) житла. Такий тип договору вже давно не новий та є відомим, але при укладенні вперше такого договору у багатьох виникають питання щодо нього.

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) інформує про поняття та властивості договору найму (оренди) житла. Почнемо з того, що за договором найму (оренди) житла, його власник передає або зобов’язується передати другій стороні житло для проживання у ньому на певний строк, за плату. Таким житлом може бути квартира, житловий будинок або їх частини. При цьому, житло повинне бути придатним для постійного проживання у ньому.

Зазначаємо, що договір найму житла укладається тільки в письмовій формі. Сторонами договору є наймодавець (власник житла) та наймач (особа, що винаймає житло для проживання). Строк договору найму, а також розмір оплати за найм житла має бути визначений у самому договорі. У випадку якщо строк не встановлений, то договір вважається укладеним на 5 років.

Якщо наймач планує проживати в житловому приміщенні не один, а наприклад з іншими членами сім’ї, то в такому випадку в договорі найму житла мають бути вказані особи, які проживатимуть разом із наймачем. Такі особи набувають рівних з наймачем прав та обов’язків відносно володіння та користування житлом.

Після укладання договору найму (оренди) житла, у кожної зі сторін з’являється визначені обов’язки, які кожен повинен виконувати належно та добросовісно. Так, наймач зобов’язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані. До обов’язків також входить вчасне внесення оплати наймодавцеві за проживання.

Слід зазначити, що за загальними правилами, передбаченими Цивільним кодексом України, особа яка винаймає житло зобов’язана самостійно вносити плату за комунальні послуги, але якщо інше не встановлено договором найму.

Окремо слід наголосити, що якщо наймач має бажання зробити переобладнання житла, або зробити в ньому ремонт, то на таку процедуру обов’язково потрібна згода наймодавця – власника житлового приміщення.

Але, є певний нюанс: поточний ремонт ви найманого житла зобов’язаний здійснювати наймач, якщо інше не встановлено договором, а капітальний ремонт житла зобов’язаний здійснювати наймодавець, якщо інше не встановлено договором.

Окремо слід виділити процес розірвання договору найму житла, оскільки розірвання і припинення оренди має провадитися відповідно до закону та умов договору.

Наймач житла має право відмовитися від договору оренди у будь-який час. В такому випадку, він обов’язкого повинен письмово попередити наймодавця про таку обставину за 3 місяці.

Необхідно пам’ятати, що договір оренди житла може бути розірваний також за рішенням суду на вимогу наймодавця, у разі порушення обов’язків наймача за договором найму, а саме: невнесення плати за найм житла за шість місяців, а якщо договір укладений на короткий строк — понад два рази; руйнування або псування наймачем житла.

Також, наймачеві слід мати на увазі, що договір найму житла може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім’ї. Про таке розірвання договору наймодавець повинен попередити наймача не пізніше ніж за 2 місяці.

У підсумку, що законодавством України врегульовано норми щодо договору найму (оренди) житла. Оскільки такий договір не новий у законодавстві України та використовується доволі часто, то відносно нього напрацьовано велика кількість наукових робіт та судової практики. Якщо обидві сторони договору будуть належно та добросовісно виконувати свої обов’язки, то проблемних питань з таким договором не виникає.

Тому, договір найму (оренди) нерухомого майна є чудовим варіантом для тих осіб, які виїхати зі свого місця проживання та планують проживати на іншій території України певний час.