#Legal Questions: Кваліфікаційна комісія арбітражних керуючих

Кваліфікаційна комісія арбітражних керуючих утворюється у встановленому державним органом з питань банкрутства порядку для перевірки спеціальних знань осіб, які претендують на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

Основним завданням Комісії є перевірка спеціальних знань осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого.

Комісія може в межах своїх повноважень одержувати необхідну інформацію від територіальних органів Мін’юсту, а також інших державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності та їх посадових осіб.

До складу кваліфікаційної комісії входять сім осіб, три з яких призначаються наказом керівника державного органу з питань банкрутства, а чотири призначаються з’їздом арбітражних керуючих. 

У своїй діяльності Комісія керується Конституцією України, Кодексом України з процедур банкрутства, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, Положенням про Кваліфікаційну комісію арбітражних.

Наказом Міністерства юстиції України від 13.12.2021 № 4463/5 «Про персональний склад Кваліфікаційної комісії арбітражних керуючих» затверджено персональний склад Кваліфікаційної комісії арбітражних керуючих.

Очолює Комісію голова — Міністр юстиції України або визначена ним відповідальна особа Мін’юсту.

Заступник голови Комісії обирається з числа її членів за пропозицією голови Комісії на першому засіданні Комісії шляхом відкритого голосування.

Секретар Комісії призначається головою Комісії з числа її членів — працівників Мін’юсту.Строк повноважень членів кваліфікаційної комісії становить два роки.

Кваліфікаційна комісія:

📌розробляє та затверджує перелік питань автоматизованого анонімного тестування;

📌розглядає документи, подані особами, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, на відповідність вимогам, визначеним Кодексом України з процедур банкрутства;

📌формує графік складення кваліфікаційних іспитів;

📌проводить кваліфікаційні іспити та затверджує їх результати;

📌розглядає скарги щодо результатів кваліфікаційних іспитів;

📌приймає рішення про видачу свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

Що стосується рішень кваліфікаційної комісії, то вони приймаються на її засіданні шляхом голосування простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів комісії, у разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови Комісії.  Кваліфікаційна комісія вважається повноважною у разі присутності не менше п’яти членів комісії. Засідання кваліфікаційної комісії є відкритим.

Прийняті рішення кваліфікаційної комісії оформлюються протоколом, який підписують усі присутні на засіданні члени комісії. Протоколи засідань Комісії зберігаються у структурному підрозділі Мін’юсту.

Комісія за результатами кваліфікаційного іспиту осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, у десятиденний строк рекомендує Мін’юсту шляхом направлення до структурного підрозділу Мін’юсту відповідного протоколу її засідання видати свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого в установленому законодавством порядку особі, яка успішно склала кваліфікаційний іспит.