#Legal Questions: Війна «не спише» заборгованість зі сплати аліментів!

Чи можна не сплачувати аліменти під час війни? Таке питання найчастіше постає у боржників, які ухилялись від виконання своїх зобов’язань у мирний час та намагаються це зробити у воєнний. Правильна відповідь: аліменти сплачувати потрібно, регулярно та в повному обсязі! Адже війна заборгованість «не спише» та не звільнить від відповідальності за несплату аліментів!

Нагадуємо, що порядок стягнення аліментів та застосування до боржників заходів примусового впливу й штрафних санкцій визначений статтею 71 Закону України «Про виконавче провадження», в якій також зазначено, що за несплату аліментів передбачена кримінальна (ст. 164 Кримінального кодексу України) та адміністративна (ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) відповідальність.

Однак, війна внесла зміни в чинне законодавство у сфері примусового виконання рішень стосовно порядку перерахування аліментів та дії постанов державних виконавців про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування зброєю.

Так, пунктом 10-2 розділу XIII «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

📌за рішеннями про стягнення аліментів підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи-підприємці, які здійснюють відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, перераховують стягнуті кошти на визначений у заяві або зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача — на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, приватного виконавця;

📌зупиняється дія постанов державних виконавців про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, спорядженими гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії.

Cлід нагадати, що заборгованість може бути сплачена платником аліментів як самостійно, так і погашатися в результаті примусової реалізації арештованого майна.

Наприклад, діти мешканця м. Кам’янське отримали довгоочікувані аліменти лише після того, як завдяки діям державного виконавця Дніпровського відділу державної виконавчої служби у місті Кам’янське Кам’янського району Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) майно боржника, а саме автотранспортний засіб, було розшукано та реалізоване за допомогою електронних торгів за ціною 75,5 тис. грн, які перераховані стягувачу в рахунок часткового погашення боргу.

А боржник з смт Солоне, щоб уникнути заходів примусового виконання рішень в ході  виконавчих проваджень про стягнення аліментів на утримання дитини та дружини, які перебувають на виконанні в Солонянському відділі державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), погасив заборгованість одразу за двома виконавчими провадженнями на загальну суму більше ніж 230 тис. грн та продовжує сплачувати аліменти щомісяця.

Загалом з початку 2022 року державні виконавці Дніпропетровської області стягнули майже 711 млн грн заборгованості зі сплати аліментів на користь більше 44 тисяч дітей та продовжують завзято працювати в цьому напрямку, оскільки як у мирний, так і у воєнний час, захист прав маленьких громадян нашої країни на належне утримання батьками має пріоритетне значення для працівників органів державної виконавчої служби.