#Legal Questions #Безбар’єрність: Життя після деокупації: як допомогти впоратись з пережитим досвідом

Поки рух українських воїнів триває на різних напрямках фронту, а життя українських родин повертається під прапор Незламної, дедалі більше людей потребують підтримки після пережитого досвіду окупації. Як підтримати близьких та колег, та як зробити це правильно? У пригоді стане збірка порад від досвідчених психологів.  

По-перше, упевніться, чи маєте ви на це внутрішній ресурс та готовність. Тільки за умови, якщо ви перебуваєте у стабільному емоційному стані та маєте сили підтримати інших, робіть це. «Багато хто вважає, що краще не говорити про страшні події, щоб не засмучувати близьких. Але насправді дуже корисно розмовляти про те, що сталося, обговорювати, згадувати.  Це дає змогу людині розділити свої переживання з іншими — так стає легше. Дозвольте людині сумувати, дайте їй можливість бути розгубленою та слабкою. Будьте поруч. Людині, яка переживає внутрішній біль, потрібна присутність інших.» — радить психологиня Катя Гурська.

Також однією з порад, що стосується повернення до звичного життя, доктора психологічних наук Віталія Климчука є піклування про першочергові потреби. При можливості, запропонуйте людині свою допомогу в придбанні необхідних продуктів та засобів нормальної життєдіяльності.

Найголовніша з порад, яка допомогла психологу Олександру Коневу, який провів 15 днів в окупованому селі, пережити нелегкі часи                                      стала знаходження плюсів, навіть у тяжкі часи: «Щоб не розвивався посттравматичний стресовий розлад, треба в будь-якій ситуації шукати для себе переваги». Допоможіть людині знайти сенс, поміркуйте навіщо їй потрібно було пережити ці складні випробування долі. Дозвольте помріяти про великі справи, проєкти та відкриття які вона зробить у майбутньому разом з пережитим досвідом.

Допоможіть людині пристосуватись до змін в психологічному стані. «Зазвичай, після кількох днів полегшення може прийти стан спустошення, виснаження, перевтоми. Це цілком природна реакція на надмірний стрес, у якому людина була весь цей час, організму треба дати можливість відновитися» наголошує Міністерство охорони здоров’я. Запропонуйте людині кваліфіковану психологічну допомогу.  Міністерство також зібрало корисні контакти, за якими можна отримати безоплатні консультації щодо фізичного, емоційного та психологічного стану:

📌номер організації «Людина в біді» — 0 800 210 160 (цілодобово);

📌телефон довіри Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги у разі станів душевної кризи — (044) 456 17 02, (044) 456 17 25 (цілодобово);

📌гаряча лінія психологічної підтримки сімей, які постраждали під час війни — (067) 447 07 05 (щоденно з 9:00 до 18:00);

📌лінія запобігання самогубствам Ukraine LifeLine – 7333.

Пам’ятайте, що ви можете допомогти своїм близьким та колегам повернути відчуття дієздатності і контролю ситуації, відчуття, що вони не самі і що з ними є той, хто зможе надати дружнє плече. І це буде великою і значущою підтримкою в подоланні психологічного тягара окупації.