#Legal Questions: Порядок припинення громадського об’єднання

Відповідно до статті 25 Закону України “Про громадські об’єднання”, є два способи  припинити діяльність громадського об’єднання:

1️⃣За рішенням громадського об’єднання, прийнятим вищим органом управління громадського об’єднання, у визначеному статутом порядку.

2️⃣За рішенням суду про заборону (примусовий розпуск) громадського об’єднання.

Для державної реєстрації припинення громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи, достатньо подати до реєструючого органу примірник оригіналу (або нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління про саморозпуск такого громадського об’єднання.

Припинення діяльності громадського об’єднання зі статусом юридичної особи відбувається дещо складніше, і складається з декількох етапів, зокрема:

📌На першому етапі відбувається внесення до Єдиного державного реєстру рішення про припинення громадського об’єднання. Процес полягає у тому, що вищий керівний орган громадського об’єднання приймає рішення про припинення такого громадського об’єднання, в якому члени організації обов’язково визначають процедуру припинення, це може бути ліквідація або реорганізація, обирають ліквідатора (ліквідаційну комісію), зазначають реєстраційні номери облікових карток платників податків (або відомості про серію та номер паспорта – для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), прописують строки заявлення кредиторами своїх вимог, який може складати від двох до шести місяців, процедурні питання припинення діяльності, а також приймають рішення щодо використання коштів та майна громадського об’єднання відповідно до статуту. 

Таке рішення має бути оформлено протоколом, який підписує головуючий та секретар засідання. При цьому, уповноваженій для здійснення реєстраційних дій особі, необхідно врахувати те, що лише протягом трьох днів з дня прийняття цього рішення воно має бути подане для державної реєстрації до реєструючого органу.

📌На другому етапі вже відбувається безпосередньо державна реєстрація припинення громадського об’єднання. Після закінчення визначеного строку заявлення вимог кредиторів до реєструючого органу заявнику необхідно подати:

🔗при ліквідації: заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи та довідка з архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню;

🔗при реорганізації: заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи,  довідка з архівної установи, передавальний акт або його нотаріально завірена копія, документи для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу до якої буде приєднуватись ліквідоване громадське об’єднання.

Ліквідатору (ліквідаційній комісії) необхідно вжити всіх заходів для зняття з обліку громадського об’єднання в органах державної фіскальної служби та Пенсійного фонду.

Державна реєстрація припинення відбувається за умови відсутності заборгованості у контролюючих органів та незавершених виконавчих проваджень.

Суб’єкт державної реєстрації на підставі поданих документів приймає рішення:

1️⃣Про проведення державної реєстрації.

2️⃣Про відмову в державній реєстрації (підстави відмови визначені статтею 28 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Повідомлення про відмову у державній реєстрації із зазначенням виключного переліку підстав для відмови та рішення суб’єкта державної реєстрації про відмову у державній реєстрації розміщуються на порталі електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг у день відмови у державній реєстрації.

Після усунення причин, що були підставою для відмови у державній реєстрації, заявник може повторно подати документи для державної реєстрації.

Громадське об’єднання може бути заборонено судом за позовом уповноваженого органу з питань реєстрації в разі виявлення ознак порушення громадським об’єднанням вимог статей 36, 37 Конституції України, статті 4 Закону України «Про громадські об’єднання», якими передбачено, що утворення і діяльність громадських об’єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, забороняються.

На тимчасово окупованій території України не можна зареєструвати припинення громадського  об’єднання. А всі винесені рішення або інші розпорядчі документи окупаційної влади щодо припинення ГО є нікчемними, не створюють жодних правових наслідків, і нікчемність цих актів не підлягає оскарженню та не може бути скасована.               

Заборона громадського об’єднання має наслідком припинення його діяльності у порядку, встановленому Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань”. Справа про заборону громадського об’єднання розглядається у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

У разі прийняття рішення про заборону громадського об’єднання майно, кошти та інші активи громадського об’єднання за рішенням суду спрямовуються до державного бюджету.

З переліком документів, які мають подаватись для проведення реєстраційних дій щодо громадських формувань, їх зразками, а також порядком подання документів і контактів можна ознаоймитись на офіційному вебсайті Південно-Східного міжрегіонального управління  Міністерства юстиції (м. Дніпро) в рубриці “Управління  державної  реєстрації” за посиланням http://surl.li/dgdux