Ґендерна рівність як норма розвиненого суспільства

Ґендерна рівність — не забаганка часу чи чиясь примха. Сьогодні це норма життя цивілізованого суспільства. Повага до жінки, рівно як і до чоловіка, рівність в здобутті освіти, працевлаштуванні тощо — обовязковий “атрибут” безбарєрного середовища і та сама мета, яку мають ставити перед собою малорозвинені країни. 

Сама концепція рівності активно обговорюється у світі. Дискусія базується на тому, що апріорі не існує рівності серед людей та статі, хоча б тому, що хтось народжується у заможній родині та багатій країни, а хтось — у бідності серед голоду, хвороб та нещасть, у малорозвинений чи відсталій країні. Тобто при народженні людина “отримує” набор певних характеристик, таких як стать, колір шкіри, національність тощо. Саме рівність полягає у тому, щоб ці характеристики не стали перешкодою для розвитку людського потенціалу. Кожна людина повинна отримувати рівні можливості та права, щоб могла нормально навчатися, працювати, відпочивати тощо.

Однією з таких ознак, які можуть стати перепоною у житті людини, є її стать. І саме те, що повинно бути основною цінність для суспільства, мстає перешкодою під час реалізації прав та свобод. Ґендерна рівність сьогодні —  конституційно закріплена норма для багатьох країнах світу.  Разом з такими фундаментальними речами, як національна незалежність, свобода віросповідання, політичних поглядів тощо. Треба зауважити, що це поняття як суспільна цінність пройшло довгий еволюційний шлях: від привілеєв окремих груп населення до визнання свобод чоловіків та жінок. З цього боку питання статевої рівності є надзвичайно цінним надбанням людства. 

#Безбар’єрність#рівність #рівністьправ #гендернарівність #державнастратегія