9 грудня — Міжнародний день боротьби з корупцією

Сьогодні Міжнародний день боротьби з корупцією. Що означає “корупція”, як можна їй запобігти? Про це — у наступному матеріалі. 

Корупція є складним соціальним, політичним і економічним явищем, яке, в тій чи іншій мірі, зачіпає всі країни. Вона руйнує демократичні інститути, сповільнює економічний розвиток і підриває державні устої. Корупція вражає основу демократичних інститутів через спотворення виборчих процесів, перекручення принципу верховенства закону і створення бюрократичних бар’єрів. Вона має багато різновидів: хабарництво, незаконне привласнення товарів і послуг, призначених для суспільного споживання, непотизм ( кумівство, сімейственість), перешкоджання здійсненню правосуддя та інше. 

Жодна держава не є вільною від певного рівня корупції. Подолати корупцію можливо тільки завдяки консолідації всього суспільства та налагодження системи протидії. Міжнародне співтовариство і широка громадськість у всіх країнах постійно вимагають від публічних посадових осіб більшої відкритості і  підзвітності.

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно 09 грудня з  ініціативи Організації Об’єднаних Націй. У цей день 09 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, ухвалена Генеральною асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року. Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами, Україна ратифікувала Конвенцію – 18  жовтня 2006 року.

Цілями цієї Конвенції є: сприяння вжиттю й посиленню заходів, спрямованих на  більш ефективне й дієве запобігання корупції та боротьбу з нею; заохочення, сприяння та підтримка міжнародного співробітництва й технічної допомоги в  запобіганні корупції та в боротьбі з нею, зокрема в поверненні активів; заохочення чесності, відповідальності й належного управління громадськими справами й державним майном.

Конвенція передбачає заходи із запобігання корупції, покаранню винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи для боротьби з цим явищем.

Відповідно до частини четвертої статті 531.1 Закону України «Про запобігання корупції» Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) забезпечує умови для повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, зокрема через спеціальну телефону лінію, офіційний вебсайт, засоби електронного зв’язку.

На виконання вимог Національного агентства з питань запобігання корупції з  метою зручного та загальнодоступного використання можливості потенційного викривача здійснити повідомлення про корупцію Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) забезпечило розміщення на офіційному веб-сайті окремий розділ «Зворотній зв’язок. Повідомлення про порушення вимог антикорупційного законодавства».