До уваги!

Триває реорганізація міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України. У співробітників, які звільняються чи переводяться на запропоновані посади, виникають питання щодо декларування доходів. Сьогоднішній матеріал присвячений категорії державних службовців, які звільняються з посад.

Під час дії воєнного стану не обов’язково подавати декларації й повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті. Натомість після його закінчення в посадовців є ще 90 календарних днів на подання декларації без порушення вимог строку. 

Тут слід розуміти, що відтермінування подачі декларацій на час воєнного стану не значить, що їх не потрібно буде здавати взагалі

Наприклад, якщо ви не здавали щорічну декларацію за 2021 рік, а звільняєтесь 25.12.2022 року, то після закінчення воєнного стану (протягом 90 календарних днів) вам необхідно буде подати:

❗️Щорічну декларацію за 2021 рік.

❗️Декларацію при звільненні станом на 25.12.2022 (з 01.01.2022 по 25.12.2022).

❗️Щорічну декларацію за 2022 рік після звільнення.

Якщо у вас є всі необхідні документи для декларування, можна уникнути такого навантаження. Національне агентство надає суб’єктам декларування можливість подавати декларації навіть під час війни. 

Якщо декларант має на руках всю необхідну інформацію для заповнення відповідної декларації, а також бажає її подати, то це можливо зробити через персональний кабінет у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:  http://portal.nazk.gov.ua/login

Далі коротко нагадаємо про типи декларацій. 

Усі види декларацій, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані (ПСЗ), якщо такий обов’язок виник під час дії воєнного стану, та повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента (ПВВР), якщо такий обов’язок виник під час дії воєнного стану, необхідно подати за період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа 90 календарного дня від дня припинення чи скасування воєнного стану.

Декларація щорічна («продовжується діяльність» або «після звільнення») охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно) та містить інформацію станом на 31 грудня відповідного року.

Декларацію «після звільнення» потрібно подати на наступний рік після звільнення у період кампанії декларування. Тобто з 1 січня по 31 березня наступного року після звільнення.

НАЗК розуміє, що подання двох декларацій може бути обтяжливим для суб’єктів декларування. Однак, це вимога Закону. Адже лише за умови таких заходів можливо виявити тих окремих осіб, які використали свої посади у власних інтересах, а не на користь держави.

Якщо до 1 квітня наступного року після звільнення з посади суб’єкт декларування знов розпочинає діяльність на публічній службі, то він подає щорічну декларацію за минулий рік. В такому випадку декларацію «після звільнення» подавати не потрібно.

Декларація при звільненні, якщо звільнення відбулось під час дії воєнного стану, подається за період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб’єктом декларування, та містить інформацію станом на останній день такого періоду, яким є останній день здійснення діяльності, яка передбачає обов’язок подання декларації, перебування на посаді, яка зумовлює здійснення такої діяльності. 

Під раніше поданими деклараціями розуміються декларації, що були подані до Реєстру, крім декларації кандидата на посаду (абз. 2 п.п. 2 п. 2 розд. ІІ Порядку заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затверджений наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від  23.07.2021  № 449/21 «Про затвердження форми декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та Порядку заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»). 

Залишилися питання? Звертайтеся до сектору з питань запобігання і виявлення корупції Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) за телефоном: (056) 746-17-68.

Наступний матеріал буде присвячений фінансовому декларуванню державних службовців, які переводяться до іншого міжрегіонального управління.