#LegalQuestions: Комплексна послуга «єМалятко»

Що таке комплексна послуга «єМалятко»?

«єМалятко» – це комплекс, який об’єднує послуги, пов’язані з народженням дитини. Держава забезпечила підтримку нового громадянина зручним сервісом цифрової держави, а також  можливість батькам займатися приємними сімейними турботами, а не тяганиною з документами.

Які необхідні документи?

— заява про державну реєстрацію народження;

— паспорт громадянина України або паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника або посвідка на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України;

— медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о);

— документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;

Для отримання допомоги при народженні варто мати також і реквізити банківського рахунку, на який здійснюватимуться виплати.

— письмова згода другого з батьків (у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами) щодо реєстрації місця проживання новонародженої дитини разом з одним із них (у випадку подання документів у паперовій формі та звернення одного із батьків) або згоди батьків на реєстрацію місця проживання новонародженої дитини, підтвердженої їх кваліфікованими електронними підписами або засвідченої кваліфікованим електронним підписом нотаріуса (у випадку подання документів в електронній формі) відповідно до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від  02 березня 2016 р. № 207. Інформування заявника про результати надання послуг, визначених Порядком надання комплексної послуги «єМалятко» затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 691 здійснюється відповідним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, який надавав таку послугу, в день її надання за допомогою електронних засобів комунікації (смс-повідомлення, електронна пошта, інші засоби зв’язку).

 

Які послуги надаються в рамках експериментального проєкту «єМалятко»?  

Порядком надання комплексної послуги «єМалятко», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 691 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини» передбачено такі послуги:

  • державна реєстрація народження та визначення походження дитини;
  • реєстрація місця проживання;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;
  • внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;
  • реєстрація у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків;
  • видача посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї;
  • визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;
  • внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

 

Які переваги комплексної послуги «єМалятко»?

Найголовніші переваги послуги «єМалятко» — це економія часу батьків та ресурсів.

Новоспечені батьки завдяки експериментального проєкту «єМалятко» витрачать 20 хвилин замість  тижнів для отримання державних послуг, пов’язаних з народженням дитини.

Якщо раніше батькам доводилося подавати десятки документів до різних установ то зараз – одна заява.

Куди звернутися для отримання комплексної послуги «єМалятко»?

З актуальною  контактною інформацією відділів державної реєстрації актів цивільного стану можна ознайомитись на сайті Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) за посиланням: http://bit.ly/2BZjTEh