Як працює система розшуку боржників «Гарпун»?

Тривалий час в Дніпропетровській області існувала проблема щодо розшуку транспортних засобів боржників, що позбавляло можливості територіальні органи державної виконавчої служби виконувати свої обов’язки в повному обсязі у спосіб та порядок визначений законом, та в свою чергу давало змогу боржникам ухилятися від виконання зобов’язань, набутих перед державою, соціумом або навіть власними дітьми.
Основною перешкодою було встановлення місця знаходження такого майна. Однак нещодавно, при тісному співробітництві органів юстиції та правоохоронних органів, відбувся запуск інформаційної підсистеми «Гарпун», яка повністю автоматична та виключає будь–яку можливість зовнішнього втручання.

1.Як працює система розшуку автомобілів «Гарпун»?
Інформаційна підсистема «Гарпун» — це автоматичний мобільний прилад, за допомогою лазерного радару якого безпомилково фіксуються порушники і правоохоронцям видається картинка транспортного засобу.
«Гарпун» об’єднує інформацію про розшук транспортних засобів і номерних знаків в єдиний інформаційний простір, з використанням сучасних технологій, комп’ютерного та телекомунікаційного обладнання.
Її основні завдання:
• фіксування номерних знаків – двійників та тих, які за даними ЄДР МВС знищено;
• забезпечення оперативного реагування посадовими особами органів поліції на розшук транспортних засобів і номерних знаків;
• забезпечення взаємодії з державними та приватними виконавцями під час розшуку транспортного засобу боржника у виконавчому провадженні.
На кожну з категорій розшуку ретельно розписано процедури.
Зокрема, якщо інформація про авто боржника потрапить до бази даних «Гарпун», то вилучити її звідти можна буде лише на підставі:
• постанови виконавця про зняття майна з розшуку
або
• постанови начальника відділу державної виконавчої служби про скасування постанови державного виконавця про розшук майна.

2. Коли і де запрацювала система?

Пілотний проект з автоматизованого розшуку автомобілів боржників за запитами ДВС запустили в липні 2020 року на трасі Дніпро-Запоріжжя спільно з Міністерством внутрішніх справ. Широкому загалу дію інформаційної підсистеми «Гарпун» було презентовано 16.07.2020 на блокпосту в смт Солоне Дніпропетровської області. Представники органів ДВС та правоохоронних органів, разом із заступником Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрієм Гайченко, директором Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Максимом Кисельовим, начальником Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Олександром Більчуком та заступником начальника Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Володимиром Богонісом, на власні очі переконалися в ефективності роботи «Гарпуна». Довго чекати не довелось. Впродовж 5 хвилин інформаційна система виявила транспортний засіб боржника.

Діє наступний механізм.
Державні виконавці територіальних відділів ДВС виносять постанови про розшук майна боржника, скріплені електронним цифровим підписом. Дані про зазначені постанови автоматично передаються до головного серверу, розміщеному в м. Києві.
Задля організації роботи інформаційної підсистеми «Гарпун» у Дніпропетровській області на базі Інформаційної технічної служби інформаційного порталу Національної поліції України «Цунамі» Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області встановлений новий сервер, а на стаціонарному посту поліції в смт Солоне — камери спостереження та комп’ютерне обладнання, що забезпечує передачу інформації на сервер. Також, з метою підвищення оперативності реагування, проведено підключення до швидкісної мережі Інтернет.
Так, у зв’язку з впровадженням нового обладнання, обмін даними між камерами спостереження, встановленими на стаціонарному посту та головним сервером, – відновлено.

3. Яких саме боржників розшукує система?

До її бази даних занесена інформація щодо боржників за всіма категоріями виконавчих документів, що перебувають на виконанні в органах державної виконавчої служби Дніпропетровської області.

4. Скільки боржників вже знайшли?
З початку липня 2020 року можна говорити про такі результати: затримано 142 транспортних засоба, стягнуто на користь держави 699 427 грн, на користь фізичних осіб – 345 640 грн, на користь юридичних осіб – 360 602 грн.
Один із прикладів — боржник, транспортний засіб якого затримали, одразу сплатив заборгованість зі сплати аліментів на суму понад 100 тис. грн.

5. Як саме стягують заборгованість з боржників ?
Представники правоохоронних органів затримують транспортний засіб, внесений до бази даних «Гарпун», про що складають відповідний акт, передбачений нормами КУпАП, та передають його до органів державної виконавчої служби.
Для ефективності взаємодії на стаціонарному посту обладнане робоче місце державного виконавця з підключенням до Автоматизованої системи виконавчого провадження, який одразу надає боржнику інформацію щодо суми боргу та реквізити  для сплати. В разі виникнення необхідності, державний виконавець проводить опис майна боржника та забезпечує його передачу на штрафмайданчик для зберігання, відповідно до укладеного договору.

6. Чи планується ще додатково встановлювати системи розшуку «Гарпун» ?
Новий мобільний прилад, який за допомогою лазерного радару безпомилково зчитує номера транспортних засобів і звіряє отриману інформацію з базою даних авто, що перебувають у розшуку, скоро можна буде побачити на більшості стаціонарних постів Національної поліції Дніпропетровської області.
Отже, тепер, завдяки інформаційній підсистемі «Гарпун» та тісній взаємодії органів державної виконавчої служби з правоохоронними органами, на Дніпропетровщині будуть реагувати на правопорушення, пов’язані з транспортними засобами, більш оперативно. І цей досвід буде впроваджений на всій території держави, що сприятиме позитивній динаміці примусового виконання рішень.