Практику Європейського суду з прав людини з актуальних питань захисту сімейних прав, а також порядок стягнення аліментів з боржника, що мешкає за кордоном розглянули під час семінарського заняття для спеціалістів Управління з питань захисту прав дітей Міської ради міста Кропивницького

 

12 жовтня 2020 року головним спеціалістом з питань забезпечення діяльності Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини сектору судової роботи та міжнародного співробітництва у Кіровоградській області відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Вікторією Драбиною разом з головним спеціалістом цього ж сектору Олегом Дерев’янко під час семінарського заняття роз’яснили присутнім зміст рішень Європейського суду з прав людини у справах «М.С. проти України» від 11.07.2017, «Мамчур проти України» від 16.07.2015, «Вишняков проти України» від 24.07.2018 та «Савіни проти України» від 18.12.2008 та наголошено про те, що у вказаних справах, заявники скаржилися на порушення відносно них статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (право на повагу до приватного та сімейного життя) у зв’язку з втручанням у їх батьківські права, зокрема право на опікування дитиною та безперешкодне спілкування з нею, право на виховання дитини, а також визначення місця її проживання.

Увагу присутніх акцентовано на тому, що Європейський суд, надаючи оцінку скаргам заявників, прийшов до висновку, що в питаннях захисту і безпеки дитини національні органи влади повинні вживати всіх заходів, спрямованих на забезпечення їх «найкращих інтересів», які складаються з двох аспектів: по-перше, в найкращих інтересах дитини необхідно зберегти її зв’язки з сім’єю, окрім випадків, коли доведено, що сім’я непридатна; і по-друге, в найкращих інтересах дитини забезпечити її розвиток в безпечному, надійному і стабільному середовищі та в середовищі, що не є дисфункціональним.
Як наслідок, у вищевказаних справах Європейський суд постановив порушення національними органами влади статті 8 Конвенції.

Роз’яснено і порядок стягнення аліментів за кордоном, в тому числі основні положення Гаазької Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інші форми сімейного утримання від 2007 року й, зокрема, було зазначено, що підставою для звернення рішення суду України у цивільній справі до примусового виконання на території іноземної держави є міжнародний договір, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Міжнародними договорами передбачена спеціальна процедура взаємного визнання і виконання судових рішень, зокрема заінтересована особа (стягувач) може звернутися з клопотанням про визнання і виконання рішення суду України на території іноземної держави, яке може бути подане як безпосередньо до іноземного суду компетентного розглянути його по суті так і через територіальний орган Міністерства юстиції, який пересилає клопотання в порядку, передбаченому міжнародним договором.

Проінформовано слухачів, що клопотання має містити анкетні дані стягувача і боржника, а також мотиви його подання. Клопотання підписується стягувачем із зазначенням дати складання. До клопотання додаються документи, передбачені відповідним міжнародним договором, які разом з клопотанням мають супроводжуватись засвідченим перекладом на офіційну мову відповідної держави-учасниці.
Наприкінці зустрічі, присутні зауважили, що такі заходи є необхідними, сприяють інформаційній обізнаності та розширенню кола знань, необхідних для реалізації функцій Управління з питань захисту прав дітей під час представлення інтересів дітей в судах України.