Проведено захід для студентів Льотної академії НАУ

12 березня 2021 року на базі Льотної академії Національного авіаційного університету спеціалістом з питань забезпечення діяльності Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини сектору судової роботи та міжнародного співробітництва у Кіровоградській області було проведено для студентів першого та другого курсів  правничого факультету правороз’яснювальний захід щодо основних напрямків роботи міжрегіонального управління юстиції, в тому числі, порядку забезпечення діяльності Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

На початку бесіди студенти дізналися, яким колом завдань та повноважень наділено Південно-Східне міжрегіональне управління  Міністерства юстиції                 (м. Дніпро) та почули про специфіку роботи структурних підрозділів міжрегіонального управління юстиції.

Окрім цього, увага студентів була привернута щодо порядку забезпечення міжрегіональним управлінням юстиції діяльності Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, яка полягає у виконанні доручень Уповноваженого щодо збирання доказів, інформації та матеріалів у справах, що перебувають у провадженні Європейського суду, наданні роз’яснень  щодо основних положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, підстав та порядку звернення до Європейського суду.

Користуючись нагодою та на виконання вищезазначеного, спеціалістом було висвітлено студентам питання щодо діяльності, структури   Європейського суду з прав людини та порядку звернення до нього.

Зокрема, було озвучено, що Європейський суд —  це одна з інституцій Ради Європи, яка створена 21 січня 1959 року для контролю за дотриманням прав і свобод людини та громадянина, закріплених в Європейській конвенції з прав людини 1950 р. (далі – Конвенція). Знаходиться в м. Страсбурзі.       Складається з 47 суддів (від кожної держави- члена Ради Європи) та Секретаріату. Cуд розглядає справи в чотирьох формах:

1) суддя, що засідає одноособово;

2) комітет;

3) палата;

4) Велика палата.

Коротко було наведено підстави та порядок звернення до Європейського суду, які є у відкритому доступі на офіційному веб- сайті  Європейського суду за посиланням: http://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=applicants/ukr.

Наприкінці заходу, учасники зауважили, що такі зустрічі є необхідними, оскільки отриманні студентами під час такого роду заходів знання стануть ще однією сходинкою до здобуття професійних знань та їх становлення як фахівців високої кваліфікації.