Брифінг в Дніпропетровській ОДА про нові правила реєстрації оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення під час війни

Сьогодні на брифінгу в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації  начальник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Іван ЛЕГОСТАЄВ розповів про нові правила реєстрації оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення під час війни.

Під час брифінгу Іван ЛЕГОСТАЄВ зазначив, що з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (далі — Закон) орендні відносини щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення зазнали суттєвих змін, зокрема, таких.

Законом передбачена можливість передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до 1 року земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (крім тих, що перебувають у постійному користуванні осіб, які не належать до державних, комунальних підприємств, установ, організацій), а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв).  Проте, дія раніше укладених договорів вважається автоматично поновленою строком також на 1 рік відповідно до Закону, без внесення інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Порядок укладення договорів щодо таких земельних ділянок в умовах воєнного стану має певні особливості. Законом, встановлено обмеження щодо розміру орендної плати, дещо зменшено коло прав та обов’язків орендаря, передбачена лише електронна форма укладення таких договорів, спрощена процедура передачі земельних ділянок в оренду, змінено порядок формування таких ділянок та порядок реєстраційних дій, що здійснюються у зв’язку з укладенням договору оренди, тощо. Так, передача земельних ділянок зазначеної категорії здійснюється без проведення земельних торгів, а формування земельної ділянки проводиться без внесення відомостей про таку земельну ділянку до Державного земельного кадастру. Розмір орендної плати не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки відповідної земельної ділянки, що визначається від середньої нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області. Крім того, в умовах воєнного стану не підлягають внесенню до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про набуття особою права користування земельною ділянкою. Натомість, державній реєстрації підлягає саме укладений договір.

Враховуючи зміну процедури передачі земельних ділянок в користування в умовах воєнного стану, земельні торги щодо набуття права оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, які оголошені і не завершені до 07.04.2022, вважаються скасованими. Оголошення нових земельних торгів щодо набуття права оренди, емфітевзису, суперфіцію відносно земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності заборонене.

🧐Детальніше у відеоматеріалі за посиланням⏩http://youtu.be/MkGhGKLGXng