День охорони праці у 2021 році або ж діяти на випередження часу!

Досвід свідчить, що будь-яка криза закінчується.

Щороку у Всесвітній день охорони праці, 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці. Цьогоріч девіз Дня охорони праці у 2021 році: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР». Так, у 2021 році Міжнародна організація праці присвячує День охорони праці залученню потенціалу елементів системи безпеки та здоров’я, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі.

Отже, сьогодні перед нами постав час, коли через поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2, як весь світ так і Україна змушені працювати в новому для себе режимі, до прикладу, перейти в режим «онлайн», та зануритись в новий формат «дистанційної» роботи. Пандемія стала тим фактором, який змусив переглянути не лише прогнози розвитку та короткострокову перспективу, але і усвідомити, що розпочинається новий трансформаційний етап. З моменту, коли пандемія COVID-19 перетворилася на кризу світового масштабу, вона спричинила глибокий вплив на всі сфери життя. Так, через пандемію COVID-19 роботодавці, працівники та населення стикнулися як з новітніми викликами, пов’язаними з вірусом SARS-CoV-2, та і з численними наслідками, які він спричинив у сфері праці. Пандемія торкнулася практичного кожного аспекту праці – від ризику передачі вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі.

Перетворення форм організації праці, зокрема масштабний перехід на дистанційну роботу, створило багато можливостей для працівників, проте і викликало потенційні ризики в частині безпеки та здоров’я на роботі.

Відтак, постає нетривіальне завдання захистити життя і здоров’я громадян, гарантуючи при цьому безпеку на робочому місці, а також здійснити ліквідацію наслідків впливу коронавірусної інфекції COVID-19, гарантувавши при цьому суб’єктивні права громадян.

Досвід отриманий під час боротьби із пандемією, може змінити не лише моделі управління у майбутньому, але і соціальну поведінку людства, зокрема в сфері праці. Проте, наразі немає часу виокремлювати помилки і проводити роботу над ними, наразі той час коли робота над помилками проводиться паралельно із процесами діяльності держави, які направлені у бік безпеки та здоров’я на роботі.

Темпи сучасної політики держави змушують діяти нас на випередження часу, що прямо вказує на те, що сьогодні становить за необхідність висвітлення консенсусного бачення майбутніх тенденцій та об’єктивної оцінки ризиків та викликів, які постали як перед системою безпеки та здоров’я на роботі, внаслідок обмежувальних заходів під час боротьби з пандемією гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Принагідно зазначимо, що кожен із нас, повинен не тільки говорити про побудову системи безпеки та здоров’я на роботі, яка буде відповідати викликам сучасності, а й «майбутнім», тобто бути готовими до рішучих дій і, працювати в нових умовах, що включає в себе свідоме ставлення до ситуації з пандемією, дотримання гігієнічних та ряду інших правил, встановлених державою, проведення вакцинації, а отже діяти на випередження часу.