Етапи створення та реєстрації громадської організації зі статусом юридичної особи

📌 Одним з найважливіших елементів сучасного громадського суспільства є 👉 громадські організації, які 🤝 об’єднують громадян за певними інтересами, і з огляду на важливість ролі ГО кількість яких 📈 зростає з кожним роком, ми вирішили, що важливо нагадати про основні етапи утворення громадської організації, про які ми розповімо в цій 🤓 статті.

✅ Етапи створення та реєстрації громадської організації зі статусом юридичної особи

1️⃣ Підготовка проекту статуту
Статут має відповідати вимогам 📖 законодавства та повинен містити відомості передбачені статтею 11 Законом України «Про громадські об’єднання».

2️⃣ Проведення установчих зборів засновників
На установчих зборах обов’язково приймаються наступні рішення:
➖ про утворення організації;
➖ про визначення найменування;
➖ про затвердження статуту;
➖ рішення про утворення (обрання) керівника, органів управління;
➖ про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадське; об’єднання для здійснення реєстраційних дій.

3️⃣ Підготовка пакету документів
Передбачений статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

4️⃣ Подати документи
👤 Особисто до Південно Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) за адресами👇
🏢 Дніпропетровська область: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 21-А, м. Кривий Ріг, вул. Льотчиків, 36а, кім. № 208, Павлоград, вул. Дніпровська, 338,кім. № 7, м. Кам’янське, вул. Москворецька, 19,поверх 2, каб. 204.
🏢 Запорізька область: м. Запоріжжя, пр. Металургів, буд. 6.
🏢 Кіровоградська область: м. Кропивицький, вул.Дворцова 6/7, м. Олександрія.
вул. 6-го грудня, 138

📬 Поштою
Відповідно до статті 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» у разі подання заяви про державну реєстрацію поштовим відправленням справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена.

📧 ОН- лайн через систему Он-лайн будинок юстиції за посиланням ➡️ http://online.minjust.gov.ua/login?return_url=/managers/services/add/collalias/reest_go&to=/managers/services/add/collalias/reest_go
☝️ Важливою умовою реєстрації он-лайн є наявність електронних підписів у всіх засновників громадської організації.

☑️ Через Центр надання адміністративних послуг
Центри надання адміністративних послуг можуть надавати послуги з прийому документів для державної , документи можна подати до будь-якого центру (який надає такі послуги) в межах області.
Адреси центрів можна знайти на сайті Південно Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) — http://psjust.gov.ua/.
За результатом прийому документів заявнику надається опис документів.
5️⃣ Отримати інформацію про реєстрацію
Отримати особисто 📃 виписку про реєстрацію або 📥 завантажити на порталі електронних сервісів (http://usr.minjust.gov.ua/content/free-search ) за кодом вказаним в описі.