З  початку року ВДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) прийнято на проставлення апостиля 10 864 документи

З  початку року відділами державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) прийнято на проставлення апостиля 10 864 документи. А саме: 

  • 📍 у Дніпропетровській області — 7882 документи;
  • 📍 у Кіровоградській області — 1186 документів; 
  • 📍 у Запорізької області — 1796 документів.

Документи, складені органами державної влади та місцевого самоврядування, можуть бути використані на території іншої держави лише після відповідного їх посвідчення, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

На сьогодні найбільш поширеним способом оформлення документів для їх можливого використання за кордоном є проставлення апостиля, запровадженого Гаазькою Конвенцією від 1961 року. Україна приєдналась до Гаазької Конвенції 10 січня 2002 року, Конвенція набула чинності 22 грудня 2003 року.

Апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 61 повноваження на проставлення апостиля на документах, виданих на території України, надано таким компетентним органам:

📌Міністерству освіти і науки України – на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки;

📌Міністерству юстиції України – на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України;

📌Міністерству закордонних справ України – на всіх інших видах документів.

Для апостилювання документів, що видаються органами юстиції та судами, а також документів, що оформляються нотаріусами України, необхідно звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану на території України.

Проставлення апостиля здійснюється за заявою особи.

При подачі заяви необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, та подати:

  • оригінал документа, на якому проставляється апостиль;
  • документ про оплату послуги з проставлення апостиля чи документ, що підтверджує право на звільнення від сплати.

Наказом Міністерства юстиції України від 18 грудня 2003 року № 161/5 встановлено плату за надання послуги з проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, для громадян України, іноземців та осіб без громадянства – 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн) та для юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

За результатом розгляду заяви та поданих документiв посадова особа органів Мiнiстерства юстицiї України проставляє апостиль або вiдмовляє у його проставленнi.

Проставлення апостиля або відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів. У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів, поданих для проставлення апостиля, може бути продовжено до 20 робочих днів.