На Кіровоградщині проведена інформаційна компанія щодо висвітлення змісту ст.40 Кримінального кодексу України

Війна вносить поправки у життя усіх громадян України, а також у діяльність кожного державного органу. Нові реалії нашого сьогодення потребують від кожного бути обізнаним щодо варіантів поведінки у випадку застосування до нього фізичного чи психологічного насильства. Подекуди через страх, біль, страждання особа не усвідомлює повною мірою наслідки своїх діянь та не може діяти на власний розсуд, тому нею можуть вчинятися кримінальні правопорушення.

Так, у відділах державної виконавчої служби Кіровоградської області, поряд з виконанням основних завдань з примусового виконання рішень суду та інших органів, здійснюється інформування відвідувачів щодо:

✅ змісту статті 40 Кримінального кодексу України, якою визначено, що не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками;

✅ діяльності збройних формувань російської федерації та будь-яких окупаційних адміністрацій російської федерації на території нашої держави, що суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю акт є нікчемним і не створює жодних правових наслідків.

Разом з тим, під час проведення інформаційних компаній громадянам повідомлялось, що тимчасово окупована російською федерацією територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Крім того, з метою підвищення правової обізнаності громадян, вище зазначені інформаційні матеріали розміщенні на стендах відділів державної виконавчої служби Кіровоградської області.