Нікчемність квазізаконів та рішень окупантів

Нині значна частина територій України стала захопленою країною-агресором, яка не визнає таких фундаментальних понять як право на життя, на свободу у всіх її проявах, на повагу людської гідності, на опір пригнобленню. 

Значна кількість громадян України через неможливість виїхати з окупованих територій сьогодні перебуває у заручниках країни-терориста.

Зважаючи на всі ці обставини, вважаємо за доцільне вкотре  наголосити, що всі закони та інші нормативно-правові акти в Україні приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Це означає, що   всі  псевдодокументи окупаційної влади, яка захопила українські території,  автоматично недійсні з моменту їх ухвалення і не створюють жодних правових наслідків, а отже — не підлягають виконанню. Нікчемність цих актів не підлягає оскарженню та не може бути скасована.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом України.

Відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території, а також відповідальність за  матеріальну чи нематеріальну шкоду, завдану Україні внаслідок збройної агресії рф, покладається на російську федерацію як на державу-окупанта, відповідно до норм і принципів міжнародного права.

За державою Україна, територіальними громадами сіл, селищ, міст, розташованих на тимчасово окупованих територіях, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та іншими суб’єктами публічного права зберігається право власності, інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях.

Крім того, автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства російської федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

Зазначаємо, що ні в якому разі не можна співпрацювати з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, займатися діями, пов’язаними з  пропагандою держави-агресора, вчиняти дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти та добровільно обіймати посади у незаконних органах держави агресора, у тому числі в окупаційних адміністраціях держави-агресора, або добровільно обиратись до таких органів, адже за всі подібні дії, такі особи будуть нести відповідальність відповідно до законів України.