#Правовий_Обєктив:19 липня 2022 року набрав чинності Закон України   «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

📑19 липня 2022 року набрав чинності Закон України   «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01 липня 2022 № 2352-ІХ.

Законом передбачається внесення змін до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», «Про відпустки» та деяких інших.

Оскільки дані зміни стосуватимуться не лише організації трудових відносин під час воєнного стану, але і в мирний час, варто розглянути ці зміни в деталях.

Найрезонанснішою зміною, цього закону, стало скасування виплати середнього заробітку військовослужбовцям (ч. 3 ст. 119 КЗпП). З 19 липня 2022 року за ними зберігатиметься робоче місце та посада, проте середній заробіток роботодавцем не сплачуватиметься.

☝🏻 Інші положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», на які необхідно звернути увагу:

1️⃣ Закон поширюватиметься і на державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування та працівників представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні. Раніше ці категорії не підпадали під дію норм Закону № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закону № 2136-ІХ), який регулює трудові відносини у воєнний час, а їхня праця регулювалась спеціальним законодавством.

2️⃣ У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 КЗпП, здійснюється не пізніше як до запровадження таких умов.

3️⃣ Статтею 6 Закону № 2136-ІХ передбачалось, що нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 год на тиждень.

Нові зміни до законодавства звузили кількість тих працівників, які можуть працювати  60 годин. Тепер лише працівникам критичної інфраструктури (оборонна сфера, сфера забезпечення життєдіяльності населення тощо) може бути встановлений 60-годинний робочий тиждень. Якщо ж цій категорії працівників законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу, то тривалість їхнього робочого часу у період дії воєнного стану не може перевищувати 40 годин на тиждень (до змін було 50 годин).

Окремо наголошується, що така тривалість робочого часу не застосовується до праці неповнолітніх.

4️⃣ У період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.

5️⃣ Під час воєнного стану в законодавстві існувала імперативна норма про обмеження тривалості відпустки тільки 24 календарними днями. Наразі порядок надання відпусток конкретизували і норма стала диспозитивною, тобто роботодавець може обмежити надання щорічної основної відпустки 24 календарними днями.

6️⃣ Введення нового виду відпустки без збереження заробітної плати на час воєнного стану, а саме за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО), роботодавець в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

7️⃣ Передбачено нові підстави для звільнення.

8️⃣ Роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди.

9️⃣ Удосконалено порядок призупинення дії трудового договору.