Проведено онлайн-семінар з Центрами надання адміністративних послуг Кіровоградської області

Сьогодні, 11 серпня 2022 року, відділом державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) проведено черговий онлайн-семінар за участю адміністраторів відділу з організації надання адміністративних послуг Світловодської міської ради. Метою заходу стало надання практичних та методичних знань для отримання практичних навичок у сфері державної реєстрації громадських формувань. Провів семінар начальник відділу Олег КАЗАНОК.

Під час проведеного заняття були розглянуті норми, встановлені Постановою Кабінету Міністрів України від 09 березня  2022 року № 209 “Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану”. 

На зустрічі були обговорені наступні питання:

📌організація прийому документів громадських формувань працівниками фронт-офісів;

📌особливості оформлення документів, які подаються для державної реєстрації громадських формувань в залежності від їх різновиду та виду дії;

📌порядок отримання результатів послуг у сфері державної реєстрації громадських формувань в умовах воєнного стану тощо.

Також були опрацьовані зміни в законодавстві, що стосуються державної реєстрації громадських формувань, які набрали чинності наприкінці липня. Розглянуто особливості заповнення форм заяв у сфері державної реєстрації громадських формувань, можливі шляхи подачі документів громадськими формуваннями для проведення реєстраційних дій в умовах воєнного стану.

Окремо учасники заходу обговорили положення Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” в частині нікчемності рішень та нормативно-правових актів, винесених окупаційною владою.  

Ще одним актуальним питанням, обговореним на зустрічі, стала юридична відповідальність за дії, вчинені під примусом. Так, стаття 40 Кримінального кодексу України визначає наступне: “не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками”.