Проведено семінар з Господарським судом Кіровоградської області щодо застосування Гаазької Конвенції про вручення документів 1965 року

Днями спеціалістом сектору судової роботи та міжнародного співробітництва у Кіровоградській області відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) проведено семінар для помічників суддів Господарського суду Кіровоградської області на тему: «Застосування Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року під час здійснення господарського судочинства».

Зазначений захід проведено у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області.

У семінарі взяли участь головний спеціаліст сектору судової роботи та міжнародного співробітництва у Кіровоградській області відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Олег ДЕРЕВʼЯНКО, керівник апарату Господарського суду Кіровоградської області Тетяна НІКОЛАЄНКО, а також помічники суддів Господарського суду Кіровоградської області.

Мета семінару стало розв’язання проблемних питань, що виникають у роботі суду під час застосування положень Конвенції про вручення документів 1965 року.

Так, в рамках проведеного заходу було висвітлено основні положення Конвенції про вручення документів 1965 року, зокрема, мета, умови застосування Конвенції, які документи в цілях Конвенції вважаються судовими та позасудовими документами, канали і способи їх передачі, передбачені Конвенцією, питання захисту інтересів сторін у судовому провадженні.

Водночас, під час семінару були розглянуті питання, що стосуються порядку звернення судів України з дорученням про вручення документів за кордоном на підставі Конвенції, у тому числі роз’яснено правила заповнення модельного формуляру Прохання про вручення за кордоном судових та позасудових документів, що додається до Конвенції, а також питання, що стосуються порядку виконання судами України аналогічних доручень іноземних судів.

Крім того, учасникам заходу додатково було продемонстровано порядок користування офіційним вебсайтом Гаазької конференції з міжнародного приватного права з метою пошуку необхідної інформації щодо застосування положень Конвенції при оформленні прохань про вручення документів за кордоном, наприклад, пошук інформації про держави-учасниці Конвенції, про Центральний орган запитуваної держави, застереження запитуваної держави щодо положень Конвенції.