Проведено семінар на тему: “Порядок дій населення на випадок радіаційної небезпеки”

Сьогодні, 16 вересня 2022 року, за ініціативи  сектору з питань цивільного захисту та охорони праці Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) проведено семінар на тему: “Порядок дій населення на випадок радіаційної небезпеки”. Спікером заходу виступив начальник відділу цивільного захисту Дніпропетровського районного управління Головного управління ДСНС України в Дніпропетровській області Ігор Миронюк.

До навчального семінару у режимі відеоконференції доєднались працівники структурних підрозділів Запорізької, Кіровоградської та Дніпропетровської областей. 

Ігор Миронюк розповів про основні поняття радіації, її режими, радіаційні об’єкти України і рівень їх небезпеки для населення, йодопрофілактику, безпечне харчування та використання засобів індивідуального захисту у випадку такої загрози. 

Основним меседжем семінару став алгоритм дій населення після сигналу “Тривога” та інформації з офіційних джерел про радіаційну небезпеку. Необхідно:

  1. 🔰Зробити запас води та їжі на декілька днів. Продукти мають знаходитися у поліетиленових пакетах та контейнерах, а воду вживати лише бутельовану.
  2. 🔰Зібрати документи та речі першої необхідності на випадок евакуації.Не покидати приміщення.
  3. 🔰Герметизувати приміщення: зачинити вікна, двері, вентиляційні ходи, вимкнути кондиціонери тощо. 
  4. 🔰За наявності скористатися засобами індивідуального захисту.  
  5. 🔰У випадку, якщо ви знаходилися на вулиці та зайшли у приміщення, треба негайно зняти одяг та покласти його у поліетиленовий пакет для подальшої утилізації. 
  6. 🔰Прийняти препарати по захисту щитоподібної залози, в разі необхідності (див. слайд №9 ). 

Учасники семінару ставили спікеру питання та отримували максимально обґрунтовані відповіді. Більше інформації про порядок дій населення на випадок радіаційної небезпеки ви зможете знайти на наступних слайдах ⤵️

ПРЕЗЕНТАЦЯ РАДІАЦІЯ