Стягуємо аліменти – захищаємо права!

Про те, як стягується заборгованість зі сплати аліментів на Дніпропетровщині, та які послуги у сфері примусового виконання рішень можна отримати дистанційно, розповів керівник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Дніпро) Іван Легостаєв.

Стягнення аліментів — пріоритетний напрямок роботи

Незважаючи на карантин, виконавчі дії щодо примусового виконання рішень не припиняються. Щодня державні виконавці, дотримуючись встановлених правил та обмежень, запровадженими з метою запобігання поширенню коронавірусу, роблять все від них залежне, щоб рішення судів та інших органів (посадових осіб) виконувалися неупереджено, ефективно та в повному обсязі. Можуть переноситися лише виконавчі дії, які потребують виїзду виконавця за обов’язковою участю стягувача. 

Особлива увага приділяється стягненню заборгованості за такою соціально значущою категорією виконавчих документів, як стягнення аліментних платежів. Адже найменші громадяни нашої країни сьогодні, як ніколи, потребують, щоб їх права на належне утримання батьками були захищені. Лише за березень місяць поточного року державними виконавцями Дніпропетровщини стягнено більше 55 млн грн аліментів на користь 4 290 діточок. А з початку року 37 375 діточок отримали довгоочікувані аліменти на суму понад 192 млн грн.

Основним заходом примусового виконання рішень про стягнення аліментів є звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендії та інші доходи боржника. У разі, якщо боржник не працює, будь-які відповідні доходи не отримує та має заборгованість зі сплати аліментів понад три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника.

Посилені заходи примусового виконання рішень 

Чинне законодавство значно посилило відповідальність неплатників аліментів: запроваджено обмежувальні заходи, фінансові санкції, відповідальність у вигляді суспільно корисних робіт, адміністративний арешт та позбавлення волі.

Закон забезпечив державних виконавців дієвими засобами впливу на боржників, у яких наявна заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці. Серед них тимчасові обмеження у праві:

  • виїду за межі України;
  • керування транспортними засобами;
  • полювання;
  • користування зброєю.

Окрім цього передбачено застосування до боржників адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт строком від 120 до 240 годин. Слід зазначити, що в разі ухилення неплатника від виконання суспільно корисних робіт, їх встановлений строк може бути замінений адміністративним арештом із розрахунку одна доба арешту – 15 год невиконаних суспільно корисних робіт, але не більше 15 діб.

Ще одним з інструментів впливу на недобросовісних батьків є накладення штрафу на суму боргу по аліментах:

— 20% на заборгованість по аліментах більше 1 року; 

— 30% по тих провадженнях, де заборгованість перевищує 2 роки; 

— 50% за заборгованість понад 3 роки.

Так, за I квартал 2020 року державними виконавцями стягнуто за виконавчими документами, де існувала заборгованість:

  • понад 1 рік – 153 тис. грн;
  • понад 2 роки – 41 тис. грн;
  • понад 3 роки – 1,8 млн грн.

Проте, не всі боржники вважають, що такі заборони дійсно працюють, тому продовжують ігнорувати свої батьківські обов’язки, що призводить до виникнення чималої заборгованості по аліментам. Тож, радимо перевірити, чи не містяться відомості щодо вас в Єдиному реєстрі боржників (http://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors). Не створюйте собі зайвого клопоту, будьте відповідальними перед своїми дітьми — сплачуйте аліменти вчасно!

Призначення тимчасової державної допомоги

Дитині (віком до 18 років) призначається тимчасова державна допомога у разі, коли:

— рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів;

— стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також  перебуває на строковій військовій службі;

— місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Виключення становлять діти, які перебувають під опікою чи піклуванням або на повному державному утриманні.

Стягувач має право звернутися до територіального органу державної виконавчої служби (ДВС), на виконанні у якому перебуває виконавчий документ про стягнення аліментів, з письмовою заявою про видачу довідки щодо неможливості стягнення аліментів (за певний період часу). Після її отримання стягувач подає всі документи, необхідні для призначення тимчасової допомоги, до органу соціального захисту населення.

Вирішення питань щодо примусового виконання рішень дистанційно

У зв’язку з карантином, особисті прийоми громадян у відділах ДВС скасовані, але існує альтернативний спосіб реалізації прав у сфері примусового виконання рішень. Громадяни можуть подавати документи на виконання дистанційно — за допомогою поштового зв’язку (виконавчий документ та заяву про відкриття виконавчого провадження на адресу відділу ДВС) або електронною поштою (запити, заяви, скарги).

Боржники можуть сплачувати свої борги самостійно стягувачам через банківські установи або на депозитні рахунки відділів ДВС в онлайн режимі за допомогою QR-code, який зазначається в постанові про відкриття виконавчого провадження. Таку постанову можна отримати, скориставшись послугою «Перевірка заборгованості по виконавчому провадженню» (http://igov.gov.ua/service/301/general) на порталі державних послуг iGov.

Також, громадянам стануть в нагоді наступні послуги:

  1. Зразки документів для звернення до органів ДВС

http://igov.gov.ua/service/78/general

  1. Консультація щодо виконавчого провадження

http://igov.gov.ua/service/302/general

  1. Отримання відомостей про платіжні реквізити органів ДВС

http://igov.gov.ua/service/77/general

  1. Видача розрахунку заборгованості зі сплати аліментів

http://igov.gov.ua/service/112/general

  1. Довідка про неотримання аліментів або розмір аліментів 

(для отримання тимчасової державної допомоги)

http://igov.gov.ua/service/97/general

  1. Довідка щодо заборгованості по аліментах, розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці

http://igov.gov.ua/service/150/general

Слід зауважити, що державні виконавці Дніпропетровщини, використовуючи надані законодавцем можливості для ефективної роботи, неупереджено та своєчасно виконують рішення суду. І для них аліменти – це не лише стягнуті суми, а й відновлення справедливості, бо кожне рішення виконується з турботою про дитину, права якої порушено.