#ЦікавеПроВишиванку: Вишиванка, як феномен українського етносу

Національна ідентичність, як модель свідомості українського народу охоплює цілісну систему символів, котрі вказують на поняття, ідеї, об’єкти, притаманні ознакам ідентичності народу.

Відповідна система символів ніби «інформація», яка вказує про своє минуле, теперішнє, майбутнє, віддзеркалюючи при цьому сутність народу та його ціннісні орієнтири. Для українського народу такою невід’ємною складовою стала вишиванка.

У наш час винахідливість майстринь немає меж. Понад 200 старовинних швів за двадцятьма техніками вишивання виділяють дослідники вишивки, серед  яких — гладь, низь, вузлики, шнурочок, вирізання, виколювання, плетінка, мережка.

Необхідність опанування мистецтва вишивки з’явилось ще в ХІ столітті з відкриттям першої школи вишивки, засновницею якої стала Анна, сестра Володимира Мономаха. У школі вишивки займались опановуванням вишивання золотом і сріблом. До речі, шиття золотом було поширене в середовищі великоможних міщанок, жінок княжого роду.

Отже, вишиванка є феноменом українського етносу, оскільки навіть зараз існує непереборна цікавість опанувати мистецтво вишиванки.